hocam açıkçası honda ile başka konularda bende görüştüm..tamam adamlar bilgi veriyorlar ve cır cır cır durmadan konuşuyorlar...Şimdi anladığım kadarıyla sorun hakkında bir çözüm bulmuyorlar..
ben de direksiyonun yüksek hızlarda hafif kaldığı rüzgar nedeniyle aracı kontrol etmekte güçlük olduğu hakkında görüşmüştüm..adamın bana dediği cevap özetle civic şehir içi aracıdır ve bir çok ulkede kullanıcılar dediğiniz yuksek hızlarda kullanmazlar...madem oyle peki eyvallah deyip kapattık.. ne diyebilirsin ki başka..
şimdi senin olayda aynı durum..şuan bende yok ancak olmayacağı anlamına gelmez tabiki..ancak genel olarak oto firmalarının bu gibi durumlarda boyle sacma seyleri öne sürmesi insanı araç almaktan da kullanmaktan da nefret ettiriyor.
açık söylemek gerekirse bence bu firmaların genel bahanesidir yükümlülükten kaçmak için..ben araçların diskleri ısındıkdan sonra yıkama yapılmasından kaynaklı boyle bi sorun olmasını ciddi bulmuyorum..ben uzun yolculuklar sonrası mola verdiğimde çok defa gidip diskleri parmağımla kontrol etmişimdir..parmağımı yakıyor ancak dokunamayacak kadar da değil..oyle bişe olsa parmağımı süremem yapışır oraya parmak..zaten ne kadar frenle ısınsa da rüzgar ile soğuyor da..dedikleri gibi olsa her 10 binde bir disk değiştirmek gerekir.en az 50 bin km gider normalde bir disk..benim görüşüm bu şekilde katılan olur, katılmayan da..tabi bu dediklerim kalitesine göre de değişir diskin..atıyorum 100 liralık disk vardır 300 liralık vardır..
inetrnetten de şu bilgiyi ekliyim:
Günümüz araçları kuru asfaltta 100km/s hızda topuk fren yapıldığında ortalama 40metrede dururlar. Durdukları anda ön fren disklerinin sıcaklıkları yaklaşık olarak 450-600 santigrad derecedir.
Fren diskleri daha yüksek sıcaklıklarda yamulmadan görevlerini yerine getirebilirler, peki o zaman (bir darbe söz konusu değil ise) nasıl yamuluyorlar? Yukarıdaki gibi sert bir frenaj esnasında veya sonrasında diskler su ile temas ederse, örneğin bir su birikintisiden geçerseniz (suyun sıcaklığı bir ölçü değildir, en düşük 0 derece olabilir, veya en yüksek 100 derece olabilir, iki durumda da o anki disk için fazlasıyla soğuktur), diskleriniz bir anda birkaç yüz derece soğumuş olur. Bu ani soğuma şekil değişikliğine (eğrilme, yamulma) sebep olabilir.
Bir "vahiy" alıp 80-120km/s ile giderken topuk frenle durup aracınızı yıkatmaya karar vermediyseniz aracınızı yıkamanız hatta disklere tazikli su tutmanız disk yamulmasına sebep olmaz.
Disk yamulmasının tek sebebi sert fren esnasında veya sonrasında disklerin yavaş soğumaya fırsat bulamadan suyla temas etmeleridir..