Öncelikle şunu söylemek istiyorum, amacım polemik değil, samimi duygularımı ve bilgimi aktarmak istiyorum.
Eğer bu konu polemik tarzı bir konuya dönüşürse direk kitlerim, sonra uyarmadı demeyin
FC5 sahibi olmayan bir Civic kullanıcısı olarak gözlemlediğim temel sebep
beklentiler ve gerçekler arasındaki uyumsuzluk
Geçmişten günümüze gelirsem,
FD6 ilk çıktığında dönemine göre C sınıfında dizayn olarak zamanının çok ötesinde olmasıyla ön plana çıktı, donanımı pek yoktu ve malzeme kalitesi üst düzeyde değildi ama Honda beklenmeyen dizaynı ile tüketicinin kalbini kazanmıştı ve dayanıklılık konusunda da ciddi bir taviz vermemişti, bu nedenle genel olarak 2006 yılına göre beklentilerin üstündeydi.
FB7 ise FD6nın kronik sorunları biraz çözülmüş, donanım eklenmiş ve konfor arttırma amacıyla revize edilmiş haliydi. Ancak sınıfındaki rakiplerine göre performans-yalıtım-iç malzeme kalitesi konularında fazla dayanıklılık ve geleneksellik yönünde kalmıştı ve kullanıcı pörtföyüne yeni alıcılar çekemedi. FB7 genelde uygun fiyatlı dayanıklı japon arayanların ve Hondayı daha önce kullanıp memnun kalanların tercihi oldu. LPG uyumluluğu ile de Türk tüketicisininde biraz gönlünü aldı. Türkiye'de aylık satış rakamları hep 750 civarı diye hatırlıyorum, FC5in nerdeyse 3te hatta 4te biri civarında diyebilirim.
FC5 ise Honda'nın FD6 gibi hamle yapma amacıyla iddialı hazırladığı bir model, bence cidden çalışılmış bir araç ancak FD6-FB7 Honda Japonya'da geliştirmişken FC5 Honda Amerika tarafından geliştirildi, kendi tahminim FC5teki C sütün göçüğü Honda Amerika'nın Honda Japonyaya göre araç geliştirme tecrübesinin eksikliği kaynaklı olduğunu düşünüyorum, tabi aracın şasi rijitliğini yüksek seviyeye çekerken kaportayı da hafifletmek zorunda olmalarının da büyük etkisi var.
Bence FC5in geliştirme süreci klasik Honda'nın dayanıklılık felsefesinden ziyade daha tüketici isteklerine yönelik düzenlendi,
uygun fiyat-dizayn-donanım-iç malzeme kalitesi-dayanıklılık arasında bir denge tutturulmaya çalışıldı ve bu denge arayışında aracın fiyatının yükselmemesine de özen gösterildi. Bence başarılı da oldu.
Klasik japon kullanıcısı kitle haricindeki tüketicininde beğenisini kazandı ancak yeni müşteri kitlesi özellikle Alman grubu araçlardan bekledikleri yalıtım-konfor gibi beklentileri FC5te aramaya başladı.
Aslında Honda’nın yalıtım ve trimde oluşabilecek sorunları gibi rahatça düzeltebileceğini düşünüyorum ama bu seferde üretim maliyetindeki artışla birlikte aracın fiyatı artacak ve aracın fiyat bandı D sınıfı araçlara yakın seyredecek muhtemelen. Bu koşulda C sınıfında uygun fiyatlı olma özelliğini kaybedecekti ve D sınıfındaki Accord modelinin anlamı da kalmayacaktı (boyut olarak ciddi fark yok zaten).
Bizim dikkatimizi çekmesede Civic yurtdışında ortalama 20-25bin birimlik bir araç, daha fazlası değil (Birimden kastım o ülkenin para birimi).
Ülkemizde de fahiş vergilerle birleşen araç fiyatları nedeniyle aslında
birçok özellik sağlanırken uygun fiyatlı tutulmaya çalışılan bir C sınıfı araçtan bence genel olarak fazla beklentilere giriliyor.
Aracın fiyatının diğer C sınıfı birçok araçtan uygun olduğu ve bunun dayanıklılıktan fazla taviz vermeden mecburen farklı kalemlerde maliyet kısarak sağlanabileceği gözönüne alınmıyor.
Kısacası
Civic FC5 genel olarak Fiyat/Performans dengesi üzerine geliştirilmiş bir araç.
Son olarak FC5inden genel olarak memnun olmayanlara tavsiyem aynı paraya elinizdeki Civic'ten beklentilerinizi hangi araçlar karşılıyor hemen Civic'i satıp o araca geçin

Sizi mutsuz eden bir araçla yol almayın.