NoFeaR
BYD
- Katılım
- 20 Ocak 2014
- Mesajlar
- 16,043
- Çözümler
- 4
- Tepki puanı
- 3,539
- Konum
- İzmir
- Ad Soyad
- Turgut
- Yaş
- 43
- Aracınız
- Diğer Markalar

Kış lastiklerini ne zaman takmalı, alırken nelere dikkat etmelisiniz
Kış aylarında soğuk ve yağışlı hava, yaz aylarına göre sürücüler için daha riskli. Kış lastikleri de soğuk hava şartlarında araçlarımızda yapılması gereken en önemli değişiklikler arasında.
Soğuk havalarda da yaz lastikleri kullanırsanız lastikler daha çabuk sertleşerek tutunma kabiliyetini yitirirler. Kış lastikleri, yapısal özellikleri itibariyle hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu zamanlarda kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânı sağlar.
Kış lastikleri ne zaman takılmalı?
Ülkemizde 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında artık otomobillerde de kış lastiği takma zorunluluğu var. Ancak uzmanlar kış lastiklerinin değişiminin Kasım ayı içinde yapılmasını öneriyorlar. 2012 yılında yayınlanan bir genelge ile tüm Türkiye’de hafif ticari araçlar, otobüsler ve kamyonlara getirilen kış lastiği takma zorunluluğu, 2013 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile 54 ildeki otomobillere de getirilmişti.
Kış lastiği takma zorunluluğu olan iller
Kış lastiği takma zorunluluğu olan iller; Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, İstanbul, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Karabük ve Düzce’dir. Yaşanan iklimin ve nüfus yoğunluğunun da etkisi ile kış lastiği pazarının en büyük olduğu il başkent Ankara’dır. Ankara’dan sonra sayabileceğimiz diğer iller Erzurum, Kayseri, Bursa ve Van’dır.
4×4 araçların çekiş gücüne güvenerek kış lastiği kullanılmasına gerek olmadığı yönünde bir düşünce var. Güvenli bir sürüş ve yol tutuş kabiliyeti için soğuk havalarda karlı ve buzlu yollarda kış lastiği 4×4 araçlarda da kullanılmak durumunda.
Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli?
Kış lastiği seçerken online alışveriş sitesi Kliksa’nın hazırladığı öneriler şöyle:
-Kış lastiği seçilirken mutlaka araç üreticisinin önerdiği lastik ölçüsü kullanılmalıdır. Bu bilgiler kullanıcı el kitabında veya araç üzerinde (genellikle ön kapı iç tarafında) yazar. Aracın yetkili servisleri de bu konuda bilgi verebilir.
-Lastiğin kuru ve ıslak yolda fren, karda fren ve karda çekiş özelliklerine önem sırası ile dikkat edilmelidir.
-Seçilen kış lastiğinin üzerinde “Kış Lastiği” işareti olmalıdır.
-Kullanılması gereken kış lastiği yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösterebilir, iklim koşulları dikkate alınarak lastik seçimi yapılmalıdır.
-Kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm.’nin altında olmamalıdır.
-Kış lastiğinin üretim yılı kontrol edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler tercih edilmelidir.
-Güvenliğin yanı sıra yakıt tasarrufu ve uzun ömürlü lastikler tercih edilmelidir.
-Kış lastiğinin garanti şartları öğrenilmelidir.
-Kış lastikleri 4 tekerleğe de takılmalıdır. 2 adet kış lastiği, sürüş güvenliği açısından yeterli değildir.
-Kış lastiklerinin değişimi mümkünse Kasım ayı içinde yapılmalıdır.
Kaynak : www.tasit.com
Kış Lastiği ile ilgili mevzuat bilgileri şu şekildedir. Mevzuatta elimizin altında bulunsun.
Bu mevzuat dışında özel araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu Genelge ve Valilik kararı ile getirilmektedir.
Bence ülkemizin bu alışnaklığı edinmesi gerekiyor.
ARAÇLARIN YÜKLENMESİNE İLİŞKİN ÖLÇÜ VE USULLER İLE TARTI VE BOYUT ÖLÇÜM TOLERANSLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Araçların yüklenmesine ilişkin usuller
MADDE 6 –
j) Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların her yılın 1 aralık ile 1 nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur. Hava şartlarının gerektirmesi halinde söz konusu tarih aralığındaki süre Bakanlıkça 1 ay artırılabilir.
Bu konuyla ilgili 2012 yılında hazırlanmış detaylı bir genelge şu şekildedir.
Sayı : B.11.0.KDG.0.17.00.02-225.09-22239 27/11/2012
Konu: Kış lastikleri
GENELGE
(2012/KDGM- 07 /DENETİM)
08/11/2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ”Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”in altıncı maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirilmiş olup; bu konudaki mevzuatın, amaç ve hedeflerine uygun gerçekleşmesini ve uygulamada oluşabilecek tereddütlerin giderilmesini teminen aşağıdaki hususlar belirlenmiştir.
Buna göre:
(1) KIŞ LASTİĞİ VE UYGULAMALARI
a) Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.
b) Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, miibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıntlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.
c) Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
ç) Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
d) Her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen arttırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır.
(2) DENETİMLERDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR
Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde;
a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.
b) Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.
c) Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir. (Ek-1 Kış lastiği sırt desenleri)
d) Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.
(3) İDARİ MÜEYYİDE
Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sahipleri için, basım işlemi Bakanlığımızca sürdürülen ve denetimle görevli olan Kurumlara bilahare gönderilecek olan ”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (655/KHK) İdari Para Cezası Karar Tutanağı” kullanılarak “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen miktarda idari para cezası karar tutanağı düzenlenir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir ve izin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilir.
İdari para cezası tatbik edilen tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak ruhsat ve ehliyet fotokopisi ile mümkünse fotoğraf temin edilir.
(4) YÜRÜRLÜK
Bu Genelge, Karayolları Trafik Yönetmeliğindeki diğer hükümler saklı kalmak üzere 1 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Genelge’de düzenlenen hususlar; 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri ile 08/11/2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.
Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını arz/rica ederim.
Binali YILDIRIM Bakan
Ek-1 Kış lastiği sırt desenleri
DAĞITIM:
-İçişleri Bakanlığı
-(Emniyet Genel Müdürlüğü)
-(Jandarma Genel Komutanlığı)
-(Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü)
-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
-Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
-Bölge Müdürlükleri
-Tüvturk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
-Tüvturk Güney Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
-İlgili Sektör Kuruluşları