Civic ES7 1.7 Japon Motorlu Civic Aldım

Ad Soyad
Ali Erdem
Aracınız
Civic ES7 2005
Hocam geçtiğimiz ay 1.7 D17A2 motorlu bir 2005 VTEC2 Civic Aldım.
Alırken motorun D17A2 olduğunu bilmiyordum konu hakkında pek bir bilgim yoktu araştırınca anladım.

Bir kaç sorum var hocam, bu motoru alarak kazıklanmış mı oldum?
Orjinal 1.6 motora göre daha çok mu yakar?

Kullanırken dikkat etmem gereken bildiğiniz bir şey varmı?
Motor beyni değişmem gerekir mi?
Bu iki motor arasındaki fark nedir tam olarak biri diğerinden daha mı sağlam?
Aracı turbolamak istiyorum ayriyetten bu motor turboya daha mı yatkındır?

Ad Soyad
Burak
Aracınız
Civic FD6 2011
Hocam hayırlı olsun, umarım kazasız belasız kullanırsın. Şimdi sorularına tek tek bakalım:

1. Kazıklandın mı?

D17A2 motorlu bir Civic aldıysan, aslında büyük bir kazık yemedin ama 1.6 VTEC bekliyorken 1.7 çıkması sürpriz olmuştur. Genelde FD6 ve FB7 gibi modellerde motor kodu çok dikkat edilmez ama Civic VTEC2 (ES kasa) için D17A2 daha nadir bulunan bir motor. Eğer fiyatı makul aldıysan ve motor durumu iyiyse çok dert edilecek bir şey değil.

2. Yakıt Tüketimi Nasıl?

D17A2, 1.6 litre SOHC VTEC motorlara göre biraz daha büyük hacimli olduğu için biraz daha fazla yakabilir, özellikle şehir içinde. Ama fark aşırı büyük değil. Genelde kullanıcılar şehir içinde 10-11L/100km, uzun yolda 7-8L/100km civarı tüketim bildiriyor. 1.6 motor biraz daha ekonomik olabilir ama eğer aracın yürüyeni sağlamsa bu farkı dert etmeye gerek yok.

3. Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisin?

• Yağ tüketimi: D17A2 motorlar yağ eksiltmeye meyillidir, yağ seviyesini düzenli kontrol etmen iyi olur.
  • VTEC valfi ve solenoidi: 1.7 VTEC motorlarda bazen tıkanma veya yağ basıncı sorunları olabilir. Kaliteli yağ kullanman önemli.
  • LPG uyumu: LPG ile uyumlu bir motor ama subap ayarı zamanında yapılmalı. ES Civic’lerde LPG uzun vadede subap erimesine sebep olabiliyor.
  • Soğutma sistemi: Radyatör ve termostatı düzenli kontrol et, çünkü bu kasalarda soğutma sistemi yorgun olabiliyor.

4. Motor Beyni Değişmeli mi?

Hayır, değiştirmen gerekmez. Aracın elektrik tesisatı düzgünse, ECU uyumluysa ve herhangi bir hata vermiyorsa motor beyniyle oynamana gerek yok. Ancak aracında modifikasyon yapmayı düşünüyorsan (örneğin turbo), beyin değişimi veya yazılım şart olabilir.

5. D17A2 vs 1.6 (D16W7 veya D16Y8) Farkı Nedir?

• Hacim farkı: D17A2, 1.7 litre, diğerleri 1.6 litre.
  • Tork farkı: D17A2 biraz daha fazla tork üretiyor (150 Nm civarı), yani alt devirlerde biraz daha güçlüdür.
  • Yakıt tüketimi: D17A2 biraz daha fazla yakar.
  • Dayanıklılık: D16 serisi motorlar Honda’nın en sağlam motorlarından biri, ama D17A2 de fena değil. Bakımları düzenli yapıldığı sürece ciddi bir fark yok.
  • Parça uyumluluğu: 1.6 motorlara parça bulmak biraz daha kolay olabilir.

6. Turbo Yapılabilir mi?

Evet, D17A2 turbolanabilir ama piyasada hazır turbo kitleri genelde D16 motorlar için bulunuyor. Yani D17 için özel manifold ve montaj ayarlaman gerekebilir. Ayrıca, motorun içini güçlendirmeden (forged piston vs.) yüksek basınçlı turbo basarsan uzun ömürlü olmaz. Eğer turbo yapmayı ciddi düşünüyorsan:

• Güçlendirilmiş piston ve biyel kolları takman iyi olur.
  • ECU’ya yazılım şart (stok beyin turbo için uygun değil).
  • Daha büyük enjektör ve yakıt pompası gerekebilir.
  • İyi bir intercooler ve egzoz sistemi şart.

Yani D17A2 motorunu turbolamak mümkün ama D16 motorlar daha yaygın olduğu için D16’ya turbo yapmak daha kolay olabilir. Eğer sırf turbo için motor değiştirmeyi düşünüyorsan, D16Z6 veya D16Y8 gibi motorlar daha mantıklı olabilir.

Sonuç olarak, kazıklandığını söyleyemem ama eğer aklında turbo projeleri varsa D17A2 yerine D16 motorlarla başlaman daha kolay olabilir. Günlük kullanım içinse bakımları yapıldığı sürece seni üzmez.

Aklına takılan başka bir şey varsa sorabilirsin hocam! 🚗🔥

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
Hocam geçtiğimiz ay 1.7 D17A2 motorlu bir 2005 VTEC2 Civic Aldım.
Alırken motorun D17A2 olduğunu bilmiyordum konu hakkında pek bir bilgim yoktu araştırınca anladım.

Bir kaç sorum var hocam, bu motoru alarak kazıklanmış mı oldum?
Orjinal 1.6 motora göre daha çok mu yakar?

Kullanırken dikkat etmem gereken bildiğiniz bir şey varmı?
Motor beyni değişmem gerekir mi?
Bu iki motor arasındaki fark nedir tam olarak biri diğerinden daha mı sağlam?
Aracı turbolamak istiyorum ayriyetten bu motor turboya daha mı yatkındır?
Hayırlı olsun hocam.
Aracın şasi numarası nedir?
Motor bloğunda hangi kod yazıyor.(Egr hizası alt tarafta yer alır.)

Ad Soyad
Ali Erdem
Aracınız
Civic ES7 2005
Hocam hayırlı olsun, umarım kazasız belasız kullanırsın. Şimdi sorularına tek tek bakalım:

1. Kazıklandın mı?

D17A2 motorlu bir Civic aldıysan, aslında büyük bir kazık yemedin ama 1.6 VTEC bekliyorken 1.7 çıkması sürpriz olmuştur. Genelde FD6 ve FB7 gibi modellerde motor kodu çok dikkat edilmez ama Civic VTEC2 (ES kasa) için D17A2 daha nadir bulunan bir motor. Eğer fiyatı makul aldıysan ve motor durumu iyiyse çok dert edilecek bir şey değil.

2. Yakıt Tüketimi Nasıl?

D17A2, 1.6 litre SOHC VTEC motorlara göre biraz daha büyük hacimli olduğu için biraz daha fazla yakabilir, özellikle şehir içinde. Ama fark aşırı büyük değil. Genelde kullanıcılar şehir içinde 10-11L/100km, uzun yolda 7-8L/100km civarı tüketim bildiriyor. 1.6 motor biraz daha ekonomik olabilir ama eğer aracın yürüyeni sağlamsa bu farkı dert etmeye gerek yok.

3. Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisin?

• Yağ tüketimi: D17A2 motorlar yağ eksiltmeye meyillidir, yağ seviyesini düzenli kontrol etmen iyi olur.
  • VTEC valfi ve solenoidi: 1.7 VTEC motorlarda bazen tıkanma veya yağ basıncı sorunları olabilir. Kaliteli yağ kullanman önemli.
  • LPG uyumu: LPG ile uyumlu bir motor ama subap ayarı zamanında yapılmalı. ES Civic’lerde LPG uzun vadede subap erimesine sebep olabiliyor.
  • Soğutma sistemi: Radyatör ve termostatı düzenli kontrol et, çünkü bu kasalarda soğutma sistemi yorgun olabiliyor.

4. Motor Beyni Değişmeli mi?

Hayır, değiştirmen gerekmez. Aracın elektrik tesisatı düzgünse, ECU uyumluysa ve herhangi bir hata vermiyorsa motor beyniyle oynamana gerek yok. Ancak aracında modifikasyon yapmayı düşünüyorsan (örneğin turbo), beyin değişimi veya yazılım şart olabilir.

5. D17A2 vs 1.6 (D16W7 veya D16Y8) Farkı Nedir?

• Hacim farkı: D17A2, 1.7 litre, diğerleri 1.6 litre.
  • Tork farkı: D17A2 biraz daha fazla tork üretiyor (150 Nm civarı), yani alt devirlerde biraz daha güçlüdür.
  • Yakıt tüketimi: D17A2 biraz daha fazla yakar.
  • Dayanıklılık: D16 serisi motorlar Honda’nın en sağlam motorlarından biri, ama D17A2 de fena değil. Bakımları düzenli yapıldığı sürece ciddi bir fark yok.
  • Parça uyumluluğu: 1.6 motorlara parça bulmak biraz daha kolay olabilir.

6. Turbo Yapılabilir mi?

Evet, D17A2 turbolanabilir ama piyasada hazır turbo kitleri genelde D16 motorlar için bulunuyor. Yani D17 için özel manifold ve montaj ayarlaman gerekebilir. Ayrıca, motorun içini güçlendirmeden (forged piston vs.) yüksek basınçlı turbo basarsan uzun ömürlü olmaz. Eğer turbo yapmayı ciddi düşünüyorsan:

• Güçlendirilmiş piston ve biyel kolları takman iyi olur.
  • ECU’ya yazılım şart (stok beyin turbo için uygun değil).
  • Daha büyük enjektör ve yakıt pompası gerekebilir.
  • İyi bir intercooler ve egzoz sistemi şart.

Yani D17A2 motorunu turbolamak mümkün ama D16 motorlar daha yaygın olduğu için D16’ya turbo yapmak daha kolay olabilir. Eğer sırf turbo için motor değiştirmeyi düşünüyorsan, D16Z6 veya D16Y8 gibi motorlar daha mantıklı olabilir.

Sonuç olarak, kazıklandığını söyleyemem ama eğer aklında turbo projeleri varsa D17A2 yerine D16 motorlarla başlaman daha kolay olabilir. Günlük kullanım içinse bakımları yapıldığı sürece seni üzmez.

Aklına takılan başka bir şey varsa sorabilirsin hocam! 🚗🔥

Hocam çok teşekkürler, biraz tedirgin olmuştum başta şuanda içim daha rahatladı. Biraz daha fazla yaktığını gözlemledim LPG ayarını da en yakın zamanda yaptırmam gerektiğini fark ettim.

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
Hocam merhaba şase normal NLAES7 diye başlıyor şasesi motor bloğu ve ruhsatta da D17A2 ile başlayan motor numarası var
Şundan dolayı sordum. D16'ya D17 krank piston takip kullanılabiliyor. Eğer fabrikasyon D17A2 ise çok iyi. 1.6 ya göre +10 HP ,+15 tork alırsınız. Alt devirler çok daha canlı olur. Normalde kesiciye daha geç girer. Çalışması 1.6 dan daha fazla gürültülüdür.

Ad Soyad
Ali Erdem
Aracınız
Civic ES7 2005
Şundan dolayı sordum. D16'ya D17 krank piston takip kullanılabiliyor. Eğer fabrikasyon D17A2 ise çok iyi. 1.6 ya göre +10 HP ,+15 tork alırsınız. Alt devirler çok daha canlı olur. Normalde kesiciye daha geç girer. Çalışması 1.6 dan daha fazla gürültülüdür.
Fabrikasyon değil hocam maalesef sonradan takılmış

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
Fabrikasyon değil hocam maalesef sonradan takılmış
Dediğim mana şu, eğer motor yurtdışından sandık halde D17A2 geldi ise güzel. Çıkma motor olarak geliyor. Genelde açılmadık LPG görmemiş olarak gelir. Ruhsata işlemeleri iyi olmuş.
Yağ azalması çok var mı? Takip.
Conta testi?
Kompresyon testi?
Bu testleri yaptırmanızı öneririm.

Ad Soyad
Ali Erdem
Aracınız
Civic ES7 2005
Dediğim mana şu, eğer motor yurtdışından sandık halde D17A2 geldi ise güzel. Çıkma motor olarak geliyor. Genelde açılmadık LPG görmemiş olarak gelir. Ruhsata işlemeleri iyi olmuş.
Yağ azalması çok var mı? Takip.
Conta testi?
Kompresyon testi?
Bu testleri yaptırmanızı öneririm.
Yurt dışından gelmiş evet. Testleri yaptıracağım bakalım ne çıkacak ben de merak ediyorum. Şu ana kadar yaklaşık 1-2 aydır kullanıyorum. Ehliyeti alalı da 6 ay kadar olduğundan yüksek hızlara çıkmadım hiç motoru test etme fırsatım pek olmadı bakalım umarım sağlıklıdır motor.

Geri