Merhabalar,
Yerli üretim sedan ile İngiliz üretimi hb arasında galerideki izlenimlerim fark olduğu yönünde. Hb kasada kullanılan iç aksam parça kalitesinde hafif bir pozitif yönlü fark hissettim. Buna ek olarak yine iç aksamda konsol parçaları, tweeter denilen hoparlörler, tüm tuş takımlarında rijitlik farkı elle hissediliyordu. Yani hb kasada daha sıkı geçme olan uzuvlar sedanda daha geniş toleranslarda uygulanmış gibiydi. Bu iki kasa arasındaki tasarımsal farklardan da geliyor olabilir ancak kalite farkı bana daha gerçekçi bir ihtimal gibi geliyor. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, sadece bir adet sedan araca oturdum ve sürüş tecrübem olmadı.
Üretim sistemleriyle ilgili genel bilgi vermek istiyorum. Evet markaların ve sektörün kendi standartları var ancak maalesef iş bu standartların da toleransları var. İngiliz Honda her firmada aynı olduğu gibi bomdaki parçaları mümkün mertebe lokalize etmek isteyecek. (Japonlar genelde motor ve şanzımanı lokal fabrikalarında üretip göndermeyi seviyorlar - zfli dizellerde bu durum tabii ki farklı) Türkiye Honda da keza aynı ihtiyaç içerisinde olacak çünkü lokal üretici yönetmesi, parça tedariği, lojistiği, iletişimi kolay olandır ve yerel para birimiyle ticaret geliştirmeye açıktır. Biz para birimimiz ve ülke standartları gereği çoğu sektörde çok rekabetçi fiyatlarla yarışa dahil olabiliyoruz ancak kimi durumlarda bu rekabetçi fiyat parça, üretim, tedarik ve benzeri ürün & hizmet kalitesini etkileyebilecek yerlerdeki farklılıklardan doğabiliyor.
Evet, nihayetinde Honda globaldeki fabrikalarına standartları dağıtıyor hatta beraber geliştiriyor, denetliyor, test ediyor, ensesine yapışıyor, bazen kendi lokal direktörünü o ülkeye gönderip yönettiriyor ancak kimi fabrika o standarttaki toleransların "optimuma göre" alt sınırındaki ürün ve hizmet kalitesiyle işini yaparken kimi fabrika da beklenen toleransların üzerinde bir kaliteyle sonuca ulaşıyor olabilir. Uzun lafın kısası, her ne kadar seri üretimde amaç aynı ürünü aynı kalitede farklı lokasyonlarda müşteriyle buluşturmak olsa da gerçekte bu pek mümkün değildir. Son olarak ben çoğu sektörde ülkecek kalite olarak alt toleranslardaki ürünlerle doyurulduğumuzu düşünüyorum. Mesleki tecrübelerim de bu doğrultuda. Aynı müşteri için üretilse dahi ihracat ya da ithalat amacı güdülen 2 ürün arasında maalesef farklar var. Kaliteliler başta Amerika ve Avrupaya giderken, standart dahilinde bile olsa daha kalitesiz ürünler ise yurt içi pazarına çevriliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu üretim Avrupada gerçekleşirse, bir tık aşağı kalitedeki ürünleri orta doğu, uzak doğu vesaire pazarlarına gönderirken daha kaliteli ürünleri de kendi iç pazarlarına ve Amerikaya göndermeleri çok uzak bir ihtimal gibi hissettirmiyor.