1xbet

Civic FC5 Kapı kilit problemi?

Ad Soyad
Recep doğ.
Aracınız
Civic FC5 2018
Selam arkadaşlar 2018 FC5 kullanıcısıyım. Şikayetim araç park halinde kapıları kitliyorum. 5-10 dk da bir tekrar tekrar kapıları kilitliyor. Neden olabilir dikkat eden yada başına gelen varmı? Bir yardımcı olursanız sevinirim. Birde araçta şuan benzin kapağı kilit motoru bozuk dişli sıyırma sesi var zırrr zırrrr ses yapıyor bu olayı onun sayesinde fark ettim ama sürekli kapıları kilitleme ye çalıştığı için bozduğunu düşünüyorum değiştiricem ama yine bozucak diye düşünüyorum önce bu problemi çözmek istiyorum. Birşey daha var arabada anahtarsız giriş çıkış var kapı açma sensörleri yağmurlu havalarda buna sebebiyet verebilir mi? Bunu da düşünmüyorum.

Ad Soyad
Burak
Aracınız
Civic FD6 2011

🔧 1️⃣ Benzin kapağı kilit motoru (actuator)​

Senin tahminin büyük ihtimalle doğru.

• O “zırrr zırrr” sesi yapan motorun dişlisi sıyırdığı için merkez kilit sistemine yanlış geri bildirim (feedback) gönderiyor.
  • Araç beyni (Body Control Module – BCM) kapıların kilitli olup olmadığını teyit edemiyor ve “kilitleme sinyali tekrar gönder” komutunu veriyor.
  • Bu yüzden 5–10 dakikada bir yeniden kilitlemeye çalışıyor.

🧩 Ne yapabilirsin:
Benzin kapağı kilit motorunun fişini geçici olarak sök → bir süre aracı test et.
Eğer tekrar kilitleme olayı kesilirse, sorun tamamen ondan kaynaklı.
(Çoğu kullanıcı bu şekilde tespit ediyor.)

💡 2️⃣ Kapı kilit aktüatörlerinden biri geri bildirim vermiyor olabilir​

• Bir kapı “tam kilitli” sinyalini göndermediğinde sistem bunu açık sanıyor.
  • Bu durumda da BCM belli aralıklarla yeniden kilitleme denemesi yapabiliyor.
  • Özellikle sürücü veya arka kapılarda “yarım çalışan” aktüatör varsa bu olabilir.

🧩 Kontrol:
Aracı kilitledikten sonra her kapıyı tek tek elle kontrol et (kapı kolunu hafifçe çek).
Bir kapı “yarım kilitli” duruyorsa o aktüatör şüpheli.

🌧️ 3️⃣ Anahtarsız giriş sensörleri (Keyless touch sensörleri)​

• Yağmurlu havalarda bazen kapı kolu üzerindeki sensörler nemden etkilenip yanlış dokunma algılayabiliyor.
  • Ancak bu durumda genelde kilitleme değil, açma girişimi algılanır.
    Yani senin tarif ettiğin gibi düzenli “kendini kilitleme” değil.
    Dolayısıyla bu ihtimal düşük.

🔋 4️⃣ Akü voltajı / BCM yazılım hatası​

• Akü zayıfsa ya da BCM’de ufak bir yazılım hatası varsa da aynı semptom görülebiliyor.
  • Anahtarsız sistemli araçlarda akü voltajı düşükken kilitleme/tekrar kilitleme döngüsüne girebiliyor.

🧩 Kontrol:
Multimetreyle sabah ilk çalıştırmadan önce ölç → 12.4V altındaysa zayıf akü olabilir.

🧠 Önerilen sıralama:​

1. Benzin kapağı kilit motoru fişini çek → 1-2 gün test et.
  2. Sorun düzelirse yenisiyle değiştir.
  3. Düzelmezse kapı kilit aktüatörlerinin sinyallerini kontrol ettir (özellikle sürücü kapısı).
  4. Son çare olarak BCM yazılımını serviste güncellet veya resetlettir.

Geri