Civic FB7 FB7 LPG Tüketimi

Katılım
4 Nis 2017
Mesajlar
605
Çözümler
2
Tepki puanı
556
Konum
Türkiye
Ad Soyad
Mustafa
Yaş
34
Aracınız
Civic FB7 2013
2013 FB7 Otomatik Lpg'li.. Sizce nasıl değerler arkadaşlar?

ffb8cea0f50b78fa78b9a9eddaff0269.jpg
0f226929901d7870a1f1cf36d601e080.jpg
668742771e7a69cbfe04dbe87640f4b3.jpg
 
Katılım
4 Nis 2017
Mesajlar
84
Tepki puanı
3
Konum
Ankara
Aracınız
Ben opetten aygaz alırım yıllardır basınç göstergesi açıkta duruyor. Pompacıya sorarsanız gösterir yerini. Fazla basınç şamandıranızı bozar . Basınç ayarları ile ilgili açılan dava bile var. Araştırırsanız nette bulabilirsiniz

GT-N7100 cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
 
Katılım
4 Nis 2017
Mesajlar
605
Çözümler
2
Tepki puanı
556
Konum
Türkiye
Ad Soyad
Mustafa
Yaş
34
Aracınız
Civic FB7 2013
Geçen gün gaz alırken sordum pompacıya, gösterdi ordan 10 bar seviyesindeydi
 
Katılım
4 Nis 2017
Mesajlar
84
Tepki puanı
3
Konum
Ankara
Aracınız
Araştırmayı derinleştirdim benimde eksik bildiğim şeyler varmış !...

Araç yakıtları içinde en fazla hile yapılan yakıt LPG’dir.
Yani, Likit Petrol Gazı.

Hileler ile cebinizden paranızın çalınmaması için LPG’yi tanımak ve bazı özelliklerini bilmek gerekir.

LPG Türkiye’de, %70 Bütan ve %30 Propan gazının karşımı olarak standartlaştırılmıştır.

Bütan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 0,8 bar basınçta sıvı hale gelir ve kalorisi Propandan biraz daha düşük ve daha ucuz ayrıca Propandan daha ağır bir gazdır.

Propan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 8,8 bar basınçta sıvı hale gelir, kalorisi Bütandan daha yüksektir ve daha pahalı bir gazdır, Bütandan daha hafiftir.

Hile 1:

Bunu siz kolayca kontrol edebilirsiniz. Bütanın sıvılaşma basıncı 0,8 bar, Propanın sıvılaşma basıncı 8,8 bar olduğundan, yakıt aldığınız pompalar 9 bardan aşağı bir basınçla size LPG satıyorsa bilin ki sıvı gaz yerine gazoz gibi kabarmış gaz almaktasınız. Yani aslında aldığınız 1 litre LPG, gerçekte 1 litre değildir. Bunu nasıl kontrol ederiz derseniz; LPG pompasının ekranının olduğu yerin altında veya yanında ibreli bir basınç göstergesi olması zorunludur. İşte o gösterge 9 bardan aşağı gösteriyorsa hileli bir pompadasınız demektir. Ancak bu basınç 15 santigrat derece için geçerlidir. Yaz aylarında 12 bardan daha aşağıda olan bir pompadan LPG alıyorsanız yine kazık yiyorsunuz demektir. Şimdi anladınız mı yaz aylarında pompaların LPG’de neden indirim kampanyaları düzenlediğini?
Yakıt almadan önce uyarın basıncın 9 bar veya mevsime göre uygun seviyeye çıkarılmasını isteyin. Sonuç alamıyorsanız (ki muhtemelen alamayacaksınız) bir fotoğrafını çekip İl Sanayi Müdürlüğüne veya Tüketici Haklarına şikayette bulunun.

Hile 2:

Oranlarla oynamak. Standart olarak %70 Bütan, %30 Propan karışımı olması gereken LPG’de bütan oranını artırıp, propan oranını düşürerek daha ucuz olan bütandan dolayı LPG yi ucuza mal edip aynı fiyata satmak Türkiye’de en sık başvurulan hiledir. Doğal olarak kalorisi daha düşük bir yakıt aldığınız için daha az güç elde edeceğinizden paranız cebinizden siz farkına varmadan çalınmaktadır. Bu oranları sizin tespit etmeniz mümkün değildir.

Alıntıdır
 
Katılım
4 Nis 2017
Mesajlar
84
Tepki puanı
3
Konum
Ankara
Aracınız
Biraz daha bilgi sahibi olalım di mi yani

1- Arabayı pomponın önüne koydunuz. Gazı açmadan hemen önce hortumu elinizle tutun veya ayağınızla basın.Gazı açtığı an hortumda bir hareket hissetmeniz gerekiyor.Hareket var ise gaz,pompa açıldığı anda geçiyor demektir.Bu durumda pompada hile yoktur.Hileli pompalarda ise gaz verdiği anda ,yapılan ayara göre 1-2-3 litreye kadar pompadan gaz geçmiyor.
2-Az kazık yemek için lpg tamamen boşaldığı zaman gaz alın ve mutlaka tamamen doldurun.Pompanın hileli olup olmadığını anlamanın diğer yolu da şu.Lpg tankınız boş iken gidin.Pompacının tamamını doldurmasını isteyin.Normalde LPG tankı 30 litre ise şamandıra ayarından dolayı bu tankın ancak %80’i ancak dolar.Hiç bir LPG tankı üzerinde yazdığı gibi tam dolmaz.30 litre tank 24-26 litre arası gaz alır. 30 litrelik bir depoya 30 litre üstü gaz basılması durumunda pompa hilelidir.
3-Fatura almadan pompadan ayrılamayın.
4-Akaryakıt istasyonlarında araç yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde çalışanlar eksik yada kaçak mazot verebiliyor. Yoğunluk fazla ise özellikle dikkat edin.
5- Fiyat tuzağına düşmeyin.İlan pansounda yazan fiyat ile pompadaki fiyatı kontrol edin.
6-Hava basabilirler.Pompanın koluna dikkat.İstasyon çalışanı pompanın kolunu yarın çekip işlem tamamlanmadan pompanın kolunu tam çekerse benzin veya hava karışımı bir yakıt veriyorlar.
7- Akaryakıt istasyonları denetimleri esnasında, bilinçli elektrik arızası meydana getirilmek suretiyle hileli akaryakıt satışı yapılan sayaçların, uzaktan kumanda düzeneği ile durdurulması,
8- Hepsinden önemlisi akaryakıt alırken aracınızın başında bekleyin.
 
Geri
Üst