DPF (dizel partikül filtresi)

DPF Nedir & DPF Kalibrasyonu:

DPF’nin açılımı Dizel Partikül Filtresi‘dir. DPF, genellikle katalitik konvertör sistemi ile beraber çalışır. DPF’nin ne olduğunu anlayabilmek için katalitik konvertörün çalışma sistemi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Katalitik konvertör, içerisinde bulunan platin, rodyum, seryum ve paladyum sayesinde çeşitli kimyasal tepkimelerden geçerek, eksoz gazından çıkan yanmamış zararlı maddeleri temizleyerek doğaya bırakılmasını sağlayan bir sistemdir. DPF (Dizel Partikül Filtresi) son zamanlarda çıkan dizel araçlarda katalitik konvektörün temizleyemediği partikül parçaları ve ağır metalleri içerisinde hapseder. Katalitik konvertör ile DPF arasında bir fark vardır. Katalitik konvertör kendi içinde bulunan kimyasallar ile meydana gelen tepkimeler sonucu eksoz gazını yakarak temizler, DPF ise gaza herhangi bir temizleme işlemi yapmadan zararlı maddeleri direk hapseder. Bu yüzden DPF dolarken katalitik konvertör daha uzun süre çalışabilir. Dizel partikül filtresinde belirli bir partikül tutma kapasitesi vardır. Zamanla dolma seviyesine gelir ve bu partiküllerden kurtulunması gerekir. Bunun için dizel partikül filtresi rejenerasyonu denen bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem kendi içini temizlemek üzere tasarlanmıştır. İç sıcaklığını 350 500 dereceye çıkararak dizel partikül filtresi içine hapsedilen zararlı partikülleri daha az zararlı hale getirip atılmasını sağlar. Devamlı şehir içinde kullanılan araçlardan meydana gelen egsoz gazı pasif rejenerasyon için gerekli olan sürede sıcak kalamadığı için araç aktif rejenerasyona sokulur. Burada amaç egsoz gazı sıcaklığının 600 dereceye kadar çıkartılıp dizel partikül filtresinin kendini temizlemesini sağlamaktır. Zamanla aktif rejenerasyon da yeterli olmaz ve DPF tamamen dolar. Bu durumda DPF’nin iptalinden başka seçenek kalmaz.

DPF Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

DPF kalibrasyon işleminin yapılabilmesi için aracın modeli ve markası göz önüne alınır. Ardından aracın beyni sökülerek veya OBD2 soketi kullanılarak beyin sökülmeden yapılır. Aracın beyninin sökülüp sökülmemesinin araç sahibine bir zararı yoktur. İptali yapan firmanın ihtiyaç duyması halinde bazı araç modellerinde OBD2 üzerinden daha kesin ve güvenli işlem yapabilmek amacıyla beyin sökülebilir. Uygun ekipmanlarla aracın elektronik kontrol ünitesi okunur. Bu işlem yarım saat ile 1 saat arası sürer. Okunan yazılım sadece o araca özel olarak düzenlenir. Tespit edilen ve aracın ileride verebileceği arıza kodları giderilir. Genelde dizel DPF‘nin doluluğunu kontrol eden ısı sensörünün ayarları değiştirilerek sanki DPF sağlıklı çalışıyormuş gibi gösterilir. Bazı durumlarda kontrol mekanizması komple sökülür. Sonrasında geliştirilmiş yeni yazılım araca yüklenir. Son olarak aracın dizel partikül filtresi yerinden sökülür. Daha sonra kaynak yerinden açılıp içi boşaltılır ve yeniden kaynatılır. Araç için özel bir egsoz borusu seçilerek araca monte edilir.

DPF Kalibrasyonunun Avantajları Nedir?

Enjektör memeleri rejenerasyon anında oluşan yüksek yakıt basıncından etkilenir. Aracınız ne kadar çok rejenerasyon yaparsa enjektör memeleri o kadar hasar görür. DPF iptali sonrasında aracınız bir daha rejenerasyon yapmaz. Bu sayede enjektör ömrü uzar.

Gerçekleşen her rejenerasyon için yaklaşık 2 litreden fazla mazot harcanır. Eğer aracınız aktif rejenerasyon sistemini açmışsa araç sürekli olarak rejenerasyon yaptığı için bu miktar çok daha yüksek olur. Çünkü aracınız düzenli olarak rejenerasyon yapar. DPF iptalinin ardından bir daha rejenerasyon yapılmayacağı için yakıt tüketiminiz düşer.

Aracınızın rejenerasyon anında ürettiği normalin üzerindeki ısı, motorun çeşitli bölümlerine uzun süre maruz kalırsa hasar verir. Hasar gören parçalar DPF’nin iptal edilmesinin ardından aracın dizel partikül filtresinden yayılan ısılara maruz kalmayacağı için ömürleri uzamış olur.

Bazı araçlarda rejenerasyon anında enjektörlerden çıkan fazla mazot piston tepesinden yağ karteline sızar. Motor yağının yükselmesi yağın kalitesini düşürür. DPF iptalinin ardından yağ yükselme sorunu tamamen ortadan kalkar.


iPhone cihazından gönderildi.
 

Volkan Dizge

0
Yönetici
Katılım
25 Ocak 2018
Mesajlar
1,105
Çözümler
1
Tepki puanı
1,520
Konum
İstanbul
Ad Soyad
Volkan Dizge
Yaş
32
Aracınız
Civic FD6 2011

NoFeaR

0
Katılım
20 Ocak 2014
Mesajlar
16,037
Çözümler
4
Tepki puanı
3,491
Konum
İzmir
Ad Soyad
Turgut
Yaş
39
Aracınız
Civic FC5 2016
@w0lkan Paylaşım için teşekkürler (y)
 
Geri
Üst