Civic FD6 Ayağı gazdan çekince silkeleme problemi?

Ad Soyad
sibel sule
Aracınız
Civic FD6 2011
herkese iyi günler, fd6 dream aracımızda şöyle bir sorun var, normal bir şekilde giderken 2bin deviri geçtikten sonra ayağımı gazdan çekince araba öne arkaya silkeleme yapıyor, bujiler değişti subop ayarı kelebek temizlendi bir fayda etmedi, motor kulağının biri değişince biraz azaldı ama yine yapıyor, sorun şu ki sadece benzinde yapıyor, arabayı lpgye aldığımda gazdan çekince silkeme kalmıyor sadece benzinde yaşıyorum bu sorunu, onun dışında araba tamemen sorunsuz saat gibi çalışıyor vites geçişleri rölanti herhangi bir sorun yok, akslar baskı balata enjektör bir sürü şey sayıyorlar hepsini deneyecek durumum yok şu an, belki başına gelen vardır diye yardım almak için yazdım, çözüm önerisi olan ya da aynı sorunu yaşayan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

herkese iyi günler, fd6 dream aracımızda şöyle bir sorun var, normal bir şekilde giderken 2bin deviri geçtikten sonra ayağımı gazdan çekince araba öne arkaya silkeleme yapıyor, bujiler değişti subop ayarı kelebek temizlendi bir fayda etmedi, motor kulağının biri değişince biraz azaldı ama yine yapıyor, sorun şu ki sadece benzinde yapıyor, arabayı lpgye aldığımda gazdan çekince silkeme kalmıyor sadece benzinde yaşıyorum bu sorunu, onun dışında araba tamemen sorunsuz saat gibi çalışıyor vites geçişleri rölanti herhangi bir sorun yok, akslar baskı balata enjektör bir sürü şey sayıyorlar hepsini deneyecek durumum yok şu an, belki başına gelen vardır diye yardım almak için yazdım, çözüm önerisi olan ya da aynı sorunu yaşayan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.
Boğaz kelebebeğini sökerekmi temizlediniz yoksa sokmeden yüzeysel temizlikmi yaptınız.

Çok net ve güzel özetlemişsin durumu 👌
Anlattıklarından yola çıkarak sorun yük altında değil, gaz kesilince (deceleration / yakıt kesme fazında) sadece benzinde yaşanıyor. Bu oldukça değerli bir ipucu.
Şimdi adım adım değerlendirelim:

---

🔍 1️⃣ LPG’de olmaması ne anlama geliyor?

Bu, mekanik bir sorun değil, yakıt veya ateşleme sistemi benzine özel bir problem olduğunu gösteriyor.
Yani:

Motor kulağı, aks, baskı balata gibi parçalar dışlanabilir (çünkü LPG’de de sarsması gerekirdi).

Sorun, benzin püskürtme – ateşleme – ECU ayarı – adaptasyon tarafında.

---

🔍 2️⃣ En sık görülen nedenler

🧩 a) Benzin enjektörleri tıkanık veya dengesiz püskürtüyor

> LPG’de araç kendi sistemini kullandığı için düzgün; benzine geçince enjektörler kötü püskürttüğünden, gaz kesince motor balansı bozuluyor.
Belirtiler:

Sadece benzinde silkelenme

Soğukken veya düşük devirlerde hafif titreme

Ne yapabilirsin:

Basit çözüm: kaliteli bir benzin enjektör temizleyici katkı (Liqui Moly, Würth, STP) koy.

¼ depo benzine ekle, 15-20 km sadece benzinde kullan.

> Bu, çoğu vakada %70 oranında fark yaratıyor.

---

🧩 b) Benzin basıncı düşük (yakıt pompası / regülatör zayıf)

> Gazdan ayağını çekince ECU, benzin püskürtmesini kesiyor ve tekrar devreye alırken basınç dengesizliği sarsıntı yaratabilir.
Test: Yakıt basıncı manometreyle ölçülür (rölantide 3 bar civarı olmalı).

---

🧩 c) ECU adaptasyonu bozulmuş (LPG’de uzun süre kullanımdan sonra)

> LPG, benzine göre farklı karışım değerleri oluşturduğundan, ECU uzun vadede benzinde “yanlış” karışım düzeltmeleri (fuel trim) öğrenebilir.
Belirti: LPG’de saat gibi, benzinde tekleme / silkelenme.

Çözüm:

Akü kutup başını 15 dk sök → ECU resetle.

Yeniden tak → sadece benzinde 20-30 km şehir içi gez (LPG kapalı).

> ECU yeniden benzin haritasını öğrenir, çoğu zaman sorun düzelir.

---

🧩 d) Benzin regülatörü (fuel pressure regulator) veya geri dönüş hortumu arızalı

> Rölantide düzgünken gaz kesmede dengesizlik yaratabiliyor.
Test: Basınç ölçümü veya hortumdan benzin kokusu kontrolü.

---

🧩 e) Boğaz kelebeği adaptasyonu yapılmadıysa

> Temizlik sonrası “adaptasyon sıfırlaması” yapılmadıysa ECU eski değerlerle çalışır, gaz kesmede yakıtı yanlış kapatabilir.
Çözüm:

Arıza tespit cihazı ile Throttle Body Adaptation komutu verilmesi gerek.

Veya manuel yöntem (bazı FD6’larda işe yarıyor):

Kontak ON → 10 sn bekle → OFF → 10 sn bekle → çalıştır → 5 dk rölantide bekle.

---

💡 Önerilen sıralı deneme

1. ECU resetle → sadece benzinde 20-30 km sür.

2. Enjektör temizleyici ekle.

3. Hâlâ varsa yakıt basıncı kontrol ettir.

4. Boğaz kelebeği adaptasyonunu doğrula.

---

👨‍🔧 Gerçek kullanıcı tecrübesi

FD6 kullanıcı gruplarında bu sorun %80 oranında enjektör temizliği + ECU resetiyle çözülüyor.
Hatta bazıları “ayda 1-2 defa 15 dk benzinde sürmek” alışkanlığı ediniyor; hem yakıt hattı kurumuyor, hem ECU dengesi bozulmuyor.

Geri