TBK 26. Maddesinde düzenlenen sözleşme serbestisi geniş anlamda değerlendirildiğinde beş ana unsurdan oluşmaktadır. 1.Sözleşme yapıp yapmama özgürlüğü 2.Sözleşmenin karşı tarafını seçme özgürlüğü; kural olarak bir kişi dilediği kimse ile dilediği sözleşmeyi yapmada serbesttir. 3. Sözleşmenin içeriğini ve tipini belirleme özgürlüğü; sözleşme yapmak isteyen taraflar bu sözleşmenin konusunu diledikleri gibi belirleyebilirler, herhangi bir sözleşme tipine uyma zorunluluğu yoktur. Taraflar isterlerse kanunda düzenlenen bir sözleşmenin hükümlerini tamamen benimseyebilir, kanunda öngörülen bazı sözleşmeleri birleştirebilir ve kanunda öngörülmemiş yeni bir sözleşme de yapabilirler. 4. Sözleşmenin şeklini belirleme özgürlüğü; sözleşmenin içeriğini belirleme özgürlüğü kapsamında olup TBK madde 12 gereği kanunda aksi öngörülmedikçe sözleşmelerin geçerliliğinin hiçbir şekle bağlı olmadığını ifade eder. 5. Sözleşmenin içeriğini değiştirme veya sözleşmeyi ortadan kaldırma özgürlüğü; kural olarak sözleşmenin her iki tarafının da kabulüyle taraflar serbestçe yapılmış bir sözleşmenin içeriğini belirleme yetkisi verir.
TBK madde 27 ile kesin hükümsüzlük halleri belirlenmiştir. Kanun hükmü uyarınca kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur. Yani sözleşme serbestisini sınırlayan durumlar; kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırılık ve konusu imkansız olan sözleşmeler olarak sayılabilir.
Yukarıdaki kanun maddeleri göz önüne alındığında taraflar sayılan durumlar haricinde sözleşme yapmakta ve içeriğini belirlemekte özgürdürler. İmzalattıkları sözleşmelerde ne yazıyor nasıl yapıyorlar bilmek için incelemek lazım. İçeriği görmeden yorum yapmak maalesef zor. Ama okunanlara bakılırsa sanki maliyelik bir durum da ortaya çıkıyor gibi. Maliye in baskın yapıp idari para cezası uygulaması gerekiyor.