cam filmi hakkında yardım

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan lawien
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Katılım
7 Mar 2014
Mesajlar
787
Tepki puanı
17
Yaş
47
Konum
Ataşehir / İstanbul
Vakti olan, sabrı olan itiraz etsin. Adalet sistemi bu kadar yavaş ve zor iken, itle dalasacagima çalıyı dolaşırım

ASUS_Z002 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Burak

0
Katılım
22 Ağu 2015
Mesajlar
16
Tepki puanı
0
Konum
Ankara
Aracınız
Ankara Bahçelievlerde çevirme olduğunda polis geldi bu filmi çıkar dedi üstüne bide filme çizik attı :)
 
Katılım
7 Mar 2014
Mesajlar
787
Tepki puanı
17
Yaş
47
Konum
Ataşehir / İstanbul
Ankara Bahçelievlerde çevirme olduğunda polis geldi bu filmi çıkar dedi üstüne bide filme çizik attı :)

filme çizik atmak neymiş. bana olsa arıza çıkararırım. Polisin görevi cezayı yazar, araca şerhi koyar, çizmek ne yaw. Ayıptır
 
Katılım
7 Ağu 2015
Mesajlar
28
Tepki puanı
1
Aracınız
benim de arkadaşım trafik polisi.ona sordum? cam filmini hepsi yasak dedi.normalde ben cam filmine ceza yazmıyorum dedi ama geçen gün amiri kızmış buna senin neden hiç cam filmi cezan yok diye.
 

mavi07

0
Katılım
3 Nis 2016
Mesajlar
48
Tepki puanı
0
Aracınız
Ben aracı alırken film çektirdim ön camda film yok sadece yan ve arkada. Görüşü engellemiyor çünkü sürüşü ön camdan yapıyoruz. Benim arka camlarım eski aracım 2013 Fiestada fabrikadan koyu renkti farkı ne? Bizim kanunların bir elden geçmesi lazım bence. Bazı kuralların anlamı amacı değişmiş. Güvenlik sorunuysa muayeneden geçirmesinler iki ayrı uygulama oluşuyor.
 
Katılım
1 Mar 2016
Mesajlar
438
Tepki puanı
3
Aracınız
Ben de 3 gun evvel cam filmi yaptırdım , en açığın bir ton koyusu , içerisi görünüyor güneş altında mesela...

İstanbul polisinin politikası ne olur bilemem , ama bunca senedir cam filminden (evvelki araçlarımdan dolayı) henüz ceza yemedim , dünya kadar çevirmeye girmeme rağmen , bakalım ilerleyen zamanlarda ne olcak bilmiyorum.

Polislerde kendilerine göre haklı aslında , yani ortam sakat , insanlar sokağa çıkamıyor eskisi gibi , polis ne yapsın? araci görüyor , içi görünmüyor :) Sarı çizmeli mehmet ağa hesabı... uyarı yerine cezayı yazıyor geçip gidiyor..

Ankara Emniyet Müdürlüğünün konuyla alakalı bir cevabı , zamanında okumuştum , sizinle paylaşayayım

Trafik güvenliği açısından otomobil camlarının, sürücüye iyi bir görüş olanağı sağlaması ve sürücünün görüş alanını kısıtlamaması gerekmekte olup, yukarıda belirtilen şekilde olan araç camlarının kullanılması durumunda, sürücüler özellikle gece görüşün daha da azaldığı zamanlarda sağ ve soldan ani olarak çıkan canlı veya cansız nesneleri algılayamamakta, akan trafiği rahat takip edememekte bununla birlikte, aracın içinin rahat görülememesinden dolayı güvenlik zafiyeti oluşmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkartılan “Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği” (MARTOY) kapsamında yürürlüğe konulan gerek “Motorlu Araçlar ve Römorklarının Emniyet Camları ve Cam Malzemeleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (92/22/AT)” ve gerekse eşdeğeri olan “Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun R43 sayılı Regülâsyonunda” tüm camların uyması gereken teknik şartlar belirtilmiştir. R43 Regülâsyonunun 2.13.1 ve 2.18.2 maddelerindeki tariflerin kapsamında olmayan emniyet camının; ışık geçirgenliği % 70’in altında ise muhtelif deney işleminden geçmesi ve buna Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ulusal tip onayı alınması gerekmekte olup, tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır. Bu itibarla, araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinde; “taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükümleri bulunmakta olup, yukarıda belirtilen hükümlere uymadığı tespit edilen araçlar hakkında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30 uncu maddesi doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Bilgilerinize.
 

kara82

0
Katılım
7 May 2015
Mesajlar
384
Tepki puanı
6
Konum
kütahya
Aracınız
http://www.sozcu.com.tr/mobil/home/detay?post_id=1176993&slug=ekonomi&loadMore=true. 10 Şubat 2016 11:30
Araç camına film çekilmesine para cezasını mahkeme kaldırdı.

Diyarbakır’da ilaç mümessili Erdal Yunay, otomobilinin camını renkli filmle kaplattığı için kesilen 198 lira para cezasına itaraz etti. Sulh Ceza Mahkemesi , cezanın suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek kaldırılmasına hükmetti.


FOTO:DHA – İlaç mümessili itirazı sonucu ceza ödemekten kurtuldu.

Diyarbakır’da yaşayan ilaç mümessili Erdal Yunay 8 Eylül günü aracıyla seyir halindeyken polis tarafından durdurdu. Araç camlarında renkli film olduğu söylenen Yunay’a, egzama hastalığı olduğunu ve güneş ışınlarından korunmak için renkli film taktırdığını söylemesine rağmen 198 lira para cezası kesildi. Bunun üzerine Erdal Yunay, avukatı İbrahim Halil Gökalp aracılığıyla Diyarbakır 4′üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak cezanın iptalini istedi. Başvuruyu usulden kabul eden Hakim Veli Ünal, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden savunma istedi.

ARACIN DIŞ GÖRÜNÜŞÜNE GÖRE CEZA KESİLMESİ KANUNUN AMACI İLE ÇELİŞİR

Kararını açıklayan Hakim Veli Ünal, film kaplamanın sürücünün görüşünü etkileyip etkilemediğine bakılmadan ceza kesildiğini belirterek, 198 liralık cezanın kaldırılmasına hükmetti. Kişilerin bir yasak olmadıkça aracının içi ve dışına aksesuar koyabileceği belirtilen kararda, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza öngörülmesinin suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği ancak yasa ile mümkün olabileceği kaydedildi. Kanunun koruduğu yararın trafik güvenliği olduğu belirtilen kararda, aracın dış görünümüne bakılarak ceza kesilmesinin kanunun amacı ile çelişeceği vurgulandı.

“ÖNEMLİ OLAN SÜRÜCÜNÜN DIŞARIYI GÖREBİLMESİ”

Cezanın hukuka uygun olması için renkli camların sürücünün görüşünü engellemesi gerektiğini belirten Hakim Veli Ünal, “Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir. Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engellediğini kontrol etmesi gerekir. Bu kontrolün yeterli görülmediği durumda bilirkişi raporu alınmalıdır” ifadelerine yer verdi.

HAK VE HÜRRİYETLER SINIRLANAMAZ

Yasak olmadıkça bireyin hak ve hürriyetlerini kullanmasına sınır getirilemeyeceği belirtilen kararda, bu sınırın Anayasa’nın 13′üncü maddesine uygun olması gerektiği kaydedildi. Cam filminin sürücünün görüşünü kapatmadığı ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği müddetçe yasak olmayacağı belirtilen kararda, güvenlik nedeniyle aracın dışarıdan içinin görülmesi amaçlanıyorsa, buna uygun yasal değişikliğe ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Hakim Veli Ünal kararda, “Aracın camına film kaplaması yaptırmasından dolayı araç sahibine ceza verilmesi, kanunda suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı cezalandırma anlamına gelecektir ki; bu durum suçta ve cezada kanunilik ilkesine açıkça aykırılık oluşturur” ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME İLE GETİRİLEN YASAK HUKUKA UYGUN KABUL EDİLEMEZ

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin renkli film tabakalarını yasaklayan son bendine vurgu yapan Hakim Veli Ünal, “Düzenlemenin, kanun maddesinin trafik güvenliği için getirmiş olduğu görüşü engelleme kriteri dışına çıkarak, ‘Görüntüyü değiştirecek şekilde’ ibaresi ile aracın içinden dışarının görüşünü mü veya kanunun amacına aykırı olarak aracın dış görünüşünü mü yasakladığı belli olmayacak şekilde yasak getirmesi, hukuk devleti ve kanunilik ilkesine aykırılık teşkil eder ve hukuka uygun kabul edilemez” dedi.

EMNİYET 300 LİRA AVUKATLIK ÜCRETİ ÖDEYECEK

Ceza tutanağında kabahati oluşturan fiilin açıklanması gerektiği belirtilen kararda, film tabakasının sürücü görüşünü kısıtladığına dair bir tespitte bulunulmadığı belirtildi. Tutanak dışında idarenin işlemini doğrulayacak veya işlemin doğruluğunu denetlemeyi sağlayacak hiçbir delil bulunmadığı vurgulanan kararda, bu nedenle itirazın kabul edildiği belirtildi. Trafik cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Hakim Veli Ünal, Avukat İbrahim Halil Gökalp’ın itirazının kabul edilmesine ve cezanın kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kararda itiraz eden Erdal Yunay’ın ödediği 300 lira avukatlık ücretinin de Emniyet Müdürlüğü’nden alınmasına hükmedildi. Tutanakta kararın Kabahatler Kanunu’na göre kesin olduğu belirtildi.

Kararın cam filmleri nedeniyle kesilen idari para cezaları yönünden örnek teşkil ettiğini belirten avukat İbrahim Halil Gökalp, yönetmeliği uygulayan polis memurlarının olayı yanlış yorumlayıp, yanlış işlemlere neden olduklarını söyledi. (Felat Bozarslan/DHA)
 
Katılım
5 Mar 2014
Mesajlar
1,670
Tepki puanı
85
Yaş
35
Konum
İstanbul - Bilecik - Trabzon
Aracınız
Yasal cam filmi kanunu 6 ay once yasalasti. Yururluge bu ay girecek.
Bence cam filmi yaptirmayin.
Yasal olacak olan cam filmlerinden yaptirin.
Tuvturk den gereken bilgi alinanilir

SM-G800H cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
 
Katılım
5 Mar 2014
Mesajlar
1,670
Tepki puanı
85
Yaş
35
Konum
İstanbul - Bilecik - Trabzon
Aracınız
Geri
Üst