Deri, gerçek deri olmadığı için (sentetik) yazın gerçekten dayanılmaz bir hal alıyor insanın sırtı ve ....’sı. Ben 1 yıl kadar e90’da bu zulmü yaşadım, daha da yaşamam, tabi tercih meselesi.
Direksiyon deformasyonu kişiye göre değişiyor, bazıları uzun süre problemsiz kullanırken bazıların da durum farklı olabiliyor. Deri kalitesi ile ilgili şunu söyleyebilirim bir BMW deki deri kalitesini bulamazsınız.
Derinin kirismasini suni olmasi durumunda daha cok olur diye aciklamisti bir arac saticisi ama burada kalitesinden ziyade montaj yada dikis sorunu var gibi bir cozum uretirler umarim. Aracla ilgili herseye cok iyi ama bu deri toplanmasi cok huylndirdi beni. Exculsive in deri olmayanını yapsalar oda bir hic bir sıkıntı kalmayacak.
BMW de de, Türkiye ye 2015 yılında sınırlı sayıda gelen “special edition” araçlar haricinde, BMW’de kullanılan derilerde sunni (sentetik ) deridir. Bir de 7 serilerinde gerçek deri kullanılmakta, diğerleri sunni deridir, acayip terletir ve pişik yapar.
FC5 ‘te kullanılan derinin suni olduğuyla ilgili fikirleri okuyunca yaşadığım bir olayı anlatmak istedim;
Deri koltuk döşemesi ve direksiyon kaplaması yapan bir işletmeye uğramıştım. Ustayla deri döşeme hakkında sohbet ederken benim aracın koltuklarının(FC5 RS) suni deri olduğunu söyledi ve emin olmak için yerinden kalkıp gidip kontrol etti. Ben de eşlik ettim. Bir kaç yeri inceledikten sonra şaşırdığını ancak malzemenin gerçek deri olduğunu söyledi.
İşin ustası gerçek deri dedikten sonra benim yorumumun pek bir kıymeti yok ancak ben de gerçek deri olma ihtimalini kuvvetli buluyorum çünkü şimdiye kadar çeşitli yerlerde kullandığım suni derilerin hiç birisi bu kadar hassas değildi.
Ayrıca yazın Antalya ‘da epey bir vakit geçirdim. RS ‘nin deri koltuğunun eski deri döşeme tecrübelerime göre daha kullanışlı olduğunu farkettim. Delikli yapısının da olumlu etkisi var galiba...
BMW ‘lerin direksiyonları bildiğim kadarıyla gerçek deri kaplamadır. Koltuk döşemeleri ise son yıllarda çoğunlukla suni deri maalesef.
Son kaç yıldır böyle bilmiyorum ama en fazla 8-10 yıl öncesine kadar suni deri diye bir şey duymuyorduk BMW ‘de... Acaba eskiden de suni deri kullanıyorlar mıydı...
1976 model bir 525 ‘imiz vardı. Onun deri döşemesinin gerçek olduğu kokusundan belliydi en azından...

Güncel modellerde de gerçek deri opsiyon olarak sunuluyor??
Derinin görselliğe kattıkları inkar edilemez. Kimileri için de kokusu iyi hissettirir. ? Son zamanlar deri kokusu içerikli parfümler revaçta. ?
Otomobilde deri kullanımının dezavantajları yaz&kış mevcut. Kışları koltuk ve direksiyon ısıtma ve yazları da koltuk ve direksiyon soğutma donanımıyla kullanılması olumsuzluklarını azaltıyor. ? Derinin bir lüks göstergesi olduğu yanında bulunması gereken donanımlarla da pekişiyor aslında...
Donanım zenginliği nedeniyle Executive almak isteyip sırf deri döşeme olduğu için vazgeçmeye gerek yok. Üzerine kumaş döşeme kaplatılabilir... Tabi yine de arada kumaş döşemenin sökülüp deri döşemeye bakım yapılması gerekli olacağı için biraz müşkülatlı olur.
RS ‘de kullanılan deri döşemenin narin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ancak kendi aracımda montaj hatalarına rastlamadım.
Deri koltuklu aracı kullanırken daha dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü kolayca çizilebiliyor!
Ayrıca kırışıklıkların ve çatlakların daha geç oluşması için yılda bir kaç kez doğru malzemelerle deri bakımı yapmak gerekiyor.