Egr iptali acilllll

Katılım
17 Eyl 2018
Mesajlar
19
Tepki puanı
5
Yaş
27
Konum
Malatya
Vtec 2 aracımda egr kaçağı tespıt edıldı dıye arıza ışığı yakıyor egr başlığını değiştirdim ama sorun çözülmedi acil yardım


iPhone cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
 
Katılım
1 Ara 2018
Mesajlar
17
Tepki puanı
0
Konum
Balıkesir
Motorun solunda 3tane vida tutan dik şekilde duran basında söker girişi olan siyah parça egr dir. Arasına teneke saç takarak iptal edebilirsin ama bunun yerine balata spreyi ile temizlemen daha iyi olur.

VIA_A1_1 cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Katılım
27 Ara 2015
Mesajlar
8,701
Çözümler
7
Tepki puanı
8,760
Konum
Konya
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
EGR valfi nedir? Ne işe yarar?

Günümüz dizel ve benzin motorlarının en önemli parçalarından birisi olan EGR valfi neredeyse tüm içten yanmalı motorlarda bulunur ve üreticiler bu valf olmadan motor tasarımı yapmazlar. Günden güne önem taşımaya başlayan düşük emisyon değerlerine ise büyük katkısı vardır ve bu yüzden de vazgeçilmezdir.

EGR valfi nedir? Ne işe yarar?

İngilizce olarak “Exhaust Gas Recirculation” şeklindedir ve açılımın Türkçe karşılığı ise “Egzoz Gazları Devridaimi”olarak tercüme edilebilir. Bu valfin amacı ise silindirler içerisinden atılan egzoz gazlarının %6-%10 civarındaki miktarını emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karışarak silindirler içerisine tekrar geri dönmesini sağlamaktır. Egzoz gazlarının ne miktarda kullanılacağına ise motor beyni karar verir. Günümüzde genellikle elektronik kontrollü EGR valfleri kullanılmaktadır.

Egzoz gazlarının silindirler içerisindeki yanma sürecine tekrar dahil olması sonucu Nitrik Oksit (NO) ve Azot Dioksit (NO2) gibi zararlı gazların tekrar yanması sağlanır. Aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi silindirden atılan bu gazların büyük bir kısmı egzozdan atılırken bir kısmı da EGR hattına doğru döner. Ara soğutucuda (bazı motorlarda bulunmaz) sıcaklığı düşürülen egzoz gazları bu valfin müsaade ettiği ölçüde emme manifoldunda taze hava ile karışır ve yanma döngüsüne tekrar girerek yanar.

Egzoz gazlarının bir kısmının tekrar yanması sonucunda ise;

Egzoz gazının emisyon değerleri düşer

Silindirler içerisindeki yanma sıcaklığı düşer

Yanma sıcaklığının düşmesi sonucu motor daha sağlıklı çalışır

Egzoz gazlarının tekrar yanması verimi yükseltir

Verimin artması sonucu yakıt tüketimi olumlu etkilenir.

EGR valfi bozulursa ne olur?

Günümüz motorlarının vazgeçilmezi olan bu valf sürekli olarak bir miktar egzoz gazının geçişine maruz kaldığı için zamanla kurum nedeniyle kirlenir. Bu kirlenmenin sonucu olarak da egzoz gazının geçtiği kanalda daralma veya tıkanma meydana gelebilir. Bu tıkanmanın sonucu olarak da araçta aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası gerçekleşebilir.

Motor arıza ışığının yanması

Emisyon değerlerinde yükselme

Motor çalışma sıcaklığında artış

Yakıt tüketiminde artış

Motorda vuruntulu ve sarsıntılı çalışma

Düzensiz rölanti devri

Performans kaybı ve hızlanmalarda silkeleme

Uzun süre bu şekilde kullanılır ise motorda kalıcı hasar

Tıkanmanın tersi olup valf sürekli açık kalırsa yeterli miktarda değil yüksek miktarda egzoz gazı silindirler içerisine girer. Bunun sonucu olarak da yanma olması gerektiği gibi gerçekleşmez ve motorda EGR valfindeki tıkanıklığa benzer problemler ortaya çıkar. Bu nedenle EGR valfinin ne az ne de çok, tam ayarlandığı ölçüde çalışması zorunludur.

Kirlenmiş EGR Valfi temizlenebilir mi?

Bu valf motorun sağlıklı çalışmasında önemli bir yere sahip olduğu için ihmal edilmemesi gereken bir parçadır. Egzoz gazının geçtiği kanallarda biriken kurumlar temizlenebilir ve valf tekrar kullanılabilir. Ancak aşırı derecede kirlenmeler sonucunda bu kurum tabakası bazı yerlerde sertleşerek taşlaşabilir. Bu taşlaşma mikron seviyesinde bile olsa valfin açılıp kapanan kısmında olması durumunda düzgün çalışmaya engel olabilir ve kaçırma yapabilir. Ayrıca sadece temizlenen EGR valfinin değil, sistemde bulunan hortum ve elektrik tertibatının da kontrol edilmesi gereklidir. Valfin yerinden sökülmesi durumunda ise mutlaka contasının da değişmesi gereklidir. Aksi takdirde sistemde yaşanabilecek her türlü kaçak yukarıda bahsettiğimiz bozuk EGR valfinin neden olduğu problemlerin yaşanmasına neden olabilir.

Diğer taraftan 50.000km’de bir karbon temizliği yapılması motor ve manifold içerisinde biriken kurumların temizlenmesine faydası olduğu gibi bu hat üzerinde bulunan EGR valfine de faydası vardır ve temizlenmesine katkıda bulunur. Bazı durumlarda ise EGR valfinde mekanik hasar meydana gelebilir ve değişmesi gerekebilir.

EGR valfi iptal edilirse ne olur?

EGR sistemi özellikle bazı oto saniy atölyelerinde motorun gücünü törpüleyen bir sistem gibi anlatılabilmektedir. Ancak bu sistem genellikle düşük ve orta motor devirleri ve sabit hızlarda devrededir. Aracın marka ve modeline göre değişmek üzere tam gaz durumunda devre dışı kalabilmektedir. Yani yüksek güce ihtiyaç olduğu zaman motor beyni sistemi kapatır. Sonuç olarak performansı törpüleyen önemli bir etkisi bulunmamaktadır.

Diğer taraftan yüksek performanslı kullanımlar için bu valfin iptal edilmesi fayda sağlayabilir. Ancak yapılan bu işlemin yazılım ile desteklenmesi de şarttır. Motor beyni valfin olmadığı şekilde tekrar programlanmalıdır. Ancak bu işlemlerin yapılması hem emisyon değerlerinin hem de yakıt tüketiminin yükselmesine neden olabilir. Bunun sonucu olarak aracın egzoz muayenesinden geçememe ihtimali vardır.

Sonuç olarak özel uygulamalar da dahil EGR valfinin iptal edilmesinin kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyoruz. Üreticiler birçok farklı parametreyi dikkate alarak motoru en verimli çalışacağı şekilde tasarladıkları için bu sistem gereklidir. Ayrıca ülkemizde yeterli bilinç oluşmamış olsa da hepimizin yaşadığı çevreye saygı göstermek hem kendimiz hem de gelecek nesiller için önem arz etmektedir.

Faaliyet ayn-ı lezzettir...
 
Geri
Üst