Yakın zamanda subap ayarından çekmiş, araştırmış ve kendim yaparak faydasını görmüştüm. Bu süreçte yaşadıklarımı ve yaptıklarımı forumda paylaştım, bulabilirsiniz.
Aracın tasarım ve imalatını yapan HONDA, kılavuza yazmış zaten, yani gerekli. Kontrolü varsa, ayar yapılma ihtimali de var demektir.
Motor modeli aynı olsa bile kullandığı metal cinsini geliştirmiştir, sıcaklığa göre daha az genleşme yapan malzeme kullanmıştır artık ayar gerekmiyor düşüncesi olabilir. Ama bunların hepsi hükümsüzdür, çünkü kılavuzunda yazmış "120bin km de kontrol". LPG sıcaklığı daha fazla olduğu için burada yazandan daha kısa sürede, piyasa tecrübesi yaklaşık kılavuzun yarı süresi. Yani 60bin km sonrası aklınızda olsun, araç ile ilgili ilk şikayetiniz de aklınızda subap ayarı olsun. (muhtemel şikayetler subay ayarı konusunda var + forumda emsal başlıklarda)
Kılavuzda yazmasına rağmende ben kimsede duymadım görmedim " benim subap ayarı kontrolü geldi gideyim" diye. Uzun vadeli bir kontrol olduğu için üzerine düşülmüyor. Ama ne zaman, "araç titriyor, ışıkllarda stop ediyor, sabah zor çalışıyor, klima devreye girince bayılıyor vs..." sorunlarına arayış içine girince " subap ayarı yapıldı mı" cevabı ile karşılaşılıyor.
Diğer marka araçlarda bu konu gündeme gelmiyor çünkü onlarda bu ayar otomatik bir sistem ile araç kendi yapıyor ( Yani onlara da gerekli aslında. Mekanik yıpranma işin doğasında var)
Sonuç olarak bu subap ayarı gerekliliği için ya semptomları bekleyeceksiniz, ya da 120bin km. Ama bu kontrol ya-pı-la-cak
). Kılavuza yazmışlar nihayetinde. Bu bir sorun değil, motor yağı gibi periyodik kontrol noktasıdır. Kontrol edilmes ise bize sorun olarak gelir ve "subap ayarı" sorunun çözümü gibi görülür.
Yardımcı olacak linkler ;
www.civictr.com
Arkadaşlar merhaba, Konu malumunuz "subap ayarını kendim yapmaya" geldi ve sizlerin ve internette bulduğum başka kaynaklar ile nihayet subap ayarımı tamamladım. Önceki konuyu geriye doğru takip ederseniz karşılaştığım sorunların kimisini görebilirsiniz...
www.civictr.com
(bu civic' lerde subap ayarı da olmasa biz ne konuşacaktık merak ediyorum)
)