Civic FD6 Gaz kelebeği Temizliği

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan 7Boyraz8
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Katılım
4 Kas 2016
Mesajlar
645
Tepki puanı
83
Yaş
56
Fd6 aracimizin gaz kelebegi sökülüp temizlendi. Iyide kurum baglisti.ancak sonrasinda lpg benzin sicak soguk fark etmeden devir 1000-1200 de sabit. Simdi araba otomatik olunca arac devamlı bir ileri gitme egilimi ileri atilma egilimi.duz yilda gazssiz hizlaniyor resmen..buda tabi fren fren fren.
Sonrasinda Ayar yapilmadim. Bu fd6larda rolanti ayari yok diye biliyorm. Nasil duzelir bu iş...

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Evet arkadaslar dün aylardır ertelediğim gaz kelebek temizligine giriştim. Aracımı aldığım zamanda beri yavaş kavsak dönüşlerinde direksiyonu tam sag veya tam sola cevirdigimde fazla devir dalgalanmasi ve düşüşü oluyordu. Forumdan okuduklarım ve tanıdıklar gaz kelebeğinde bir sıkıntı olduğuna isaret ediyordu
Yaklaşık 20bin km. önce bir özel Honda servisinde temizlik yapılmıştı (güya!) ve buna istinaden belki kelebekle alakalı degildir diye düşünüyordum ama titremeler daha rahatsiz etmeye başlayınca dün Bismillah diyerek kelebegi söktüm ve aslında temizliğin neredeyse hiç yapılmadığını gördüm :mad:

Özel servis tarafından temizlik yaptığıni iddia edilen kelebegin durumu (1-2 kere balata sprey sıkılmış hali, ilk halini çekmemisim),
Ekli dosyayı görüntüle 274089

Yaklaşık 1 kutu balata spreyinin tamamini fırça ve bezle kullarak asagidaki hale getirip geri montaji yaptım. Temizlik işlemi abartisiz 40-45 dk sürmüştür (kelebege yapışan kurum cidden zor çıkıyor), söküp toplamak icin hava kazani sökülmek zorunda ve bu yüzden işlem toplam 2-2,5 saat sürüyor.

Tam temiz hale gelmedi ama olduğu kadar diyerek asagidaki hale getirerek geri montaji yaptım.
Ekli dosyayı görüntüle 274090

Sonrasında kalibrasyon safhasına gectim. Kalibrasyonda @Emirbey hocamın linteki
videosundan yararlandım ama şöyle ilginç bir durum yaşadım.

Civic'in R serisi motorlarda bazi motorlarda termostat 84luk, bazılarında ise 82lik çıkıyor. Benim aracımda 84 derecede açan termostat var ve fan açma derecesi 101 derece. Bu nedenle normalde kalibrasyon protokolunde fan acana kadar 3bin devirde bekleyin yazıyor ama benim aracim 20 dk.boyunca 3000 devir çevirmeme ragmen fan açmadı :ROFLMAO:

Ayağım uyuşmaya başlayınca dayanamayip mecbur gazı bıraktım ve 5 dk protokoldeki gibi rolantide fan acma surelerini hesaba katmayarak bekledim, rolantide bekleme sürecinde 6 kere fan açtı :ROFLMAO:

Bu durum 84luk termostatli Civic'te motor antifrizli ve sağlıklı ise 3bin devirde sabit konumda çalışmada bile motorun devirdaim dönüşünün ısıyı fan açacak seviyeye getirmeden tutabilecegini gösteriyor :)

Sonuç olarak fan açmasa bile 3bin devirde bekleme işe yaradı ve şu anda rolantim stabil, direksiyon çevirme anında yasadigim sacma sapan devir düşüşleri de şu anda yok.

Kısacası ustalara pek güvenmeyin, is yapılırken başında durun veya en iyisi gaz kelebegini kendiniz temizleyin.

3 Bin devirde beklemedeki amaç motor ısısının ideal seviyeye çıkmasından dolayı. Yani 90 derece altında rolanti öğrenme aktif olmuyor. 3 devir basıp fan açmasada 95 derecelerde bıraksanız 5-10 dakika rolantide kalsa kalibrasyon yapıyor . Tabi sıcaklık 90 derece altına düşmemesi gerek.
 
3 Bin devirde beklemedeki amaç motor ısısının ideal seviyeye çıkmasından dolayı. Yani 90 derece altında rolanti öğrenme aktif olmuyor. 3 devir basıp fan açmasada 95 derecelerde bıraksanız 5-10 dakika rolantide kalsa kalibrasyon yapıyor . Tabi sıcaklık 90 derece altına düşmemesi gerek.
Anladım, dediğiniz gibi 10 dk.yi geçtiğimiz için kelebek pozisyon öğrenmesi olmuş gibi duruyor. Fan açması şart değil demekki👍
 
Teknik klavuzda motor suyu sıcaklığı 90 dereceye geldiğinde veya fan açıncaya kadar 3000 rpm de çalıştırın, fan açtıktan sonra rolantide 5 dakika çalıştırın, fan devreye girerse bu süreyi 5 dakikaya dahil etmeyin der. 90 derece de olur ama fan acmasi daha iyi diye biliyorum.
 
Geri
Üst