Malum, Doğu Anadolu bölgesinde yaşadığım için kar nedir buz nedir çok iyi bilirim. Nacizane tavsiyelerim olacak, bu tavsiyelerim tamamen güvenli yolculuk odaklı ve kendim üzerinden anlatılacaktır. Ben ailemle yolculuk yaparım (tek başıma değil) hal böyleyken de yakıt gibi değerler gözüme gelmez. Kar lastiği sadece karlı zeminde kullanılır gibi bir algınız olmasın. Hava sıcaklığının 7 derece ve altında olması halinde yazlık lastiklerin hamuru bu sıcaklıklara ayak uyduramamaktadır. Yani, lastiklerinizin markası modeli üretimi ne olursa olsun yazlık lastiklerle yol almanız büyük risk. Kar yağmasa bile aracı kullandığım saat dilimi arasında hava 7 derecenin altına düşünce 4 adet kışlık lastiklerimi takarım. Riske girmeye değmez. Aldığınız risk önce can sonra mal, unutmayın.
Zincir kullanımına gelince, amacı aracın ilerlemeyip patinaja kaldığı yerlerde aracın düşük hızlarda aşılması gereken zorlu yeri aşmak için kullanılır, araç zincirsiz ilerlemeye başladığında tekrar geri sökülür. Biraz daha açarsam eğer, kar kalınlığı yüksekse veya yerde buzlanma varsa ve rampa çıkacaksanız, zincirinizi sarmak zorundasınız. Rampa çıkıldıktan sonra geri toplarsınız. Devam etmeye kalkarsanız zinciriniz kırılır ve davlumbaza hasar verir.
Çorap hakkında bir fikrim yok. Kullanmadığım için bilmiyorum. Kış mevsiminde zorlu geçitleri geçerek Erzurum 'a ulaşmak zorunda kaldığım yolculuklar yaptım. Yeri geldi bıçak vurulmamış yollarda ilerledim yeri geldi kış günü asfalt zeminde ilerledim. Tek kurtarıcım daima kar tipi kaliteli lastiklerim oldu.
Resimlere yaklaşınca çamurluklardaki buz tabakalarını görebilirsiniz. Tahmin edin ki nerelerden geldim. Çok şükür bir defa bile başım ağrımadı. Son sözüm ise ne kendi canınızı ne sevdiklerinizin canını ne de binbir emekle aldığımız mallarımızı riske atmayın, ikinci el, raf ömrü geçmemiş 4 adet kışlık lastik alıp bagajınızda 1 takım zincir bulundurun ve yolculuğunuzun keyfini sürün. Yoldur bu neyin ne olacağı belli olmaz, tedbir bizden takdir Allah 'tan.