10 bin bakımında değiştirilmesi gereken parçalar nelerdir acaba ? benimde aracim şuan 11 bın km oldu bakıma goturcem kmden dolayı sıkıntı yaşatırlar mı acaba ? birde serviste yaptırmam ve yaptırmamam gerekenler nelerdır fazla ücret ödemek istemiyorum boşuna.
İlk olarak km nedeniyle bir sorun çıkmaz, ben 10500 de yaptırdım fakat daha önce arayıp 12000 bine kadar bir sıkıntı olmayacağı bilgisini iki farklı servisten aldım. Tabi ne olur ne olmaz servislere de tam güven olmuyor. Araçta bir sorun yokken istersen 15000 de git bakımı yapıldı yazar, ama atıyorum yüksek maliyetli ve garantiye giren bir arıza olursa bu sefer de bakımını geç yaptırmışın deyip sıyrılabilirler, çok geciktirmemekte fayda var.
Serviste yapılan işlemlere gelirsek (Tüm yazılan fiyatlar
KDV hariç fiyatlardır ve Eylül 2016 fiyatlarıdır):
Motor yağı değişir (41TL/lt - 4,3 lt yazıyorlar toplam 176,30 TL) ,
Yağ filtresi değişir(25,05 TL),
Hava fltresi değişir (57,47 TL),
Karter tapa pulu değişir(1,4TL)
Polen filtresi temizlenir ya da değişir (58,45 TL),
Kalorifer havalandırma sistemi temizlenir (24,5 TL).
Fren balataları temizlenir (Balata temizleme spreyi fatura ediliyor 9,5TL),
1 adet de sarf malzeme yazmışlar, her ne ise artık olabilir sözüm yok (8,25 TL)
LPG var ise filtre değişimi yapılır (67,8 TL),
LPG ayar ve bakımı (20,40 TL)
Cam suyu doldurulur. (5,5TL fiyatı var, gerekmiyorsa doldurtmayabilirsiniz.)
Rot ve balans ayarı kontrol edilip ayarlanır. (Ön ve arka rot ayarı için 56,1TL, balans ücretsiz)
Ayrıca işçilik için saat-adam olarak hesap yapılıp işçilik ücreti kesiliyor. 10000 bakımında onu da 1,58 saat-adam yazıp 161,16 TL fatura ediyorlar.
Genel mekanik aksamın konrollerini de yapıyorlar, sorun yoksa ve herhangi bir işlem gerekmiyorsa bu kontroller için ayrıca ücret almıyorlar.
Son olarak aracı yıkayıp teslim ediyor (Ücretsiz).
Ücret ödenmesi anında ben biraz çıkıştım servis müşterinize bir indiriminiz yok mu diye. Malzemeden %5, işçilikten %10 indirim yaptılar. Bu tabi tamamen servisin insiyatifine kalmış, isterse yapmayabilirdi de.
Ben kesinlikle bir daha serviste Rot-balans ayarı yaptırmam. 10000 bakımından önce rot-balans konusunda hiç sıkıntım yoktu, ayarsız olduğunu söyleyip rot ayarı yaptılar. Aslında düzgün olanı bozmuşlar, bayram önü vaktim de dar olduğundan düzeltilmesi için servisle uğraşmadan gittim dışarıda tekrar para verip rot balans ayarı yaptırdım. Hatta yaptırdığım yerden raporunu da aldım ki İzmir'de bilinen bir yer, bir dahaki bakımda servise o raporu gösterip rot balans yapmayın diyeceğim.
Burada insiyatif kullanıp istenmeyecek pek fazla birşey yok zaten. Polen filtresini değiştirtmek istemeyebilirsiniz belki, bir de rot ayarı istemeyebilirsiniz. Onun dışındakiler zaten standart, mecbur yapılacak.