Hocam iste o degerlerin 0 a yakın olması gerekiyor diye biliyorum. O yuzden +-5 diyorlar - olunca ne demek + olunca ne demek bunu bilsek daha iyi. Ayar duzgunse Gaza yuklenirken de -15 olmamasi gerekir diye dusunuyorum. Cunku gaza 1500-2000 devir arasinda yukleniyorum ani basarsam direk acik donguye giriyor zaten. Yavas yavas artirarak butun devirleri deniyorum bakalim. Verilerini ortaya cikartiyorum ama bana kalirsa otomatik ayarlarini yapmasi iyi degil. Daha 16 bindeki aracin sapmasi genel olarak %5 den az cikmasi lazim diye dusunuyorum.
Kisa mesafe kullaniyorum tamam eyvallah ama fabrika sehir ici verisi 8.5 olan aracin 11.16 benzin tuketimi olmasi bence fazla cunku arada 3 litreye yakin fark var birde agresif kullanmiyorum. 10 km surusde bu en fazla 1-1.5 litre fazla olmali. Almanlara laf edilir hep tuketim verisi yanlis veriyorlar diye buyrun bu da japonunki.
Ekli dosyayı görüntüle 251434
Kendi bilgim ölçütünde cevap vereyim.
Her aracın bir ideal hava/yakıt karışım oranı vardır, genelde bu 14.7 gibi değerdir, ayrıca bu oranının ideali olduğu lambda denen bir değer var, ideal hava/yakıt karışımında lambda=1 olur.
Hocam benzinde de olsa LTFT her zaman tam 0 olmaz, yakıt pompası sürekli mükemmel oranda yakıt gönderemez, her yakıtın oktanı da bir değildir.
ECU zaten gelen yakıt ve hava karışımını sürekli düzenleyerek ateşlemeyi kontrol eder, ortalama %20lere kadar oranlarda oynama yaparak düzenleme yapabilir, her koşulda lambda denen değeri 1e eşitlemeye çalışır.
Değerlerde +5 demek yakıt oranı idealden düşük ve ecu %5 arttırma şeklinde düzeltme yaptırıyor, -5 demek yakıt oranı fazla %5 azaltma yapıyorum anlamına gelir.
Bu düzeltme değerleri ne kadar düşükse motor ideal yakıt/hava karışımını o kadar rahat ayarlıyor ve verimlilik maximum seviyede kalıyor demektir. Eğer bu düzeltmeler olmazsa zaten motor düzensiz tekleyerek çalışır ve motor arıza ışığı yanmaya başlar.
Benim BRC montajı yapan bayilerden elde edindiğim bilgilere göre genelde BRC sistemlerinde neden OBD özelliği olmadığı şikayet edilir, aslında çok çokta gereği yoktur çünkü LPG ECUsu zaten ECUnun benzin için ayarladığı yakıt akışı verilerini taklit ederek LPGnin akışını ayarlar, lambda değerini 1de tutmaya çalışır. Montaj sonrası ECUdaki her devir ve yük bandındaki yakıt oranlaması maximum derecede LPG ECUsuna kopyalanabilirse diğer düzeltmeleri yakıt akışındaki değişiklikten zaten LPG ECUsu rahatça ayarlayabilir.
Şu yazıyı bir okumanızı tavsiye ederim,
Son dönemde LPG ayar işi öğrenilmeye başlandığından beri LTFT ve STFT terimlerini çok duymaya başladık. 2008 yılında aracıma sıralı sistem LPG taktırdıımda elm327 yardımıyla LTFT ve STFT değerlerin…
lpgayar.wordpress.com