Beşiroğlu kardeşim ne iş yapıyorsun bilmiyorum ama ben Makine Mühensidiyim, her ne kadar alanım farklı olsa da otomotiv konusu özel ilgi alanım. Bazen şöyle düşünüyorum; acaba fazla mı bilinçli ve bilgili mi davranıyoruz? Ustaların işine çok mu müdahil oluyoruz? Eskiden, mesela benim ilk arabam 1995 model Broadway dı, 1998 de ikinci el almıştım, Keşan sanayinde 800 mark a lovato marka tüp taktırmıştım... yağ değişimi 3500 de bir olurdu o zamanlar, Geliboludaydım o aralar, sanayiye götürüdüm, peruklu bir usta vardı
usta ne koyuyor naapıyor bilmezdik bile... Tıkır tıkır da kullanırdık. Hey gidi günler.... Şimdi ise en küçük detaya bile kafa yorar hale geldik. Bazen acaba bu kadar kafa yormasak mı? götür ustaya/servise napıyorsa yapsınlar diye düşündüğüm de olmuyor değil hani... Neyse, İşin esprisi bir yana teknik bilgilendirmelerin için teşekürler....
Ben bu mesajınızı görmemişim hocam, geç cevap için kusura bakmayın öncelikle.
Ben de İmalat Mühendisiyim. Çalıştığım sektörler dolayısıyla da bir çok alanda ilgi ve bilgi sahibi oldum, olmaktayım da. Otomotiv sektöründe imalat olarak; plastik şekil verme (dövme) ve talaşlı imalat, iyi bir malzeme bilgisi , kalıp tasarımından tutun da, kalite departmanınaeki CMM ölçüm cihazlarına kadar hakimim aslında. Hidrolik sektöründe de yine ağır iş makinası yedek parçaları, üretim,planlama, kalite kontrol ve tasarımına kadar bilgi ve tecrübem mevcut. Hobi olarak da bilgisayar donanımı takibi ve marangozculuk işlerini çocukluğumdan beri yaparım. Laptop, telefon vs. tamir edebilirim. Arabalara da son 1-2 yılda ilgi duymaya başladım aslına bakarsanız. Bunun sebebi de aslında yetkili serviste hava ve polen filtrelerimin değiştirildi deyip, değiştirilmediğini farketmem ve daha sonra bakımlarımı kendim yapmaya başlamam ile oldu.
Bunun dışında yağların üzerine abartı düştüğümü ben de düşünüyorum aslına bakarsanız? Pratikte normal kullanıcıyız. Çok kasmaya gerek yok.
Ustalar konusuna gelirsek; Ustaların işine müdahil olmam pek. Yani yaptıracaklarım bellidir, gittiğimde de işim düşünce bir şeyler öğrenmeye çalışırım çoğu zaman. Onların tecrübeleri pratik konularda çoktur ancak teknik kısma girince işin rengi değişiyor. Burada yine tecrübelerinden yola çıkarak yorum yaparak yanılabiliyorlar. Bu tecrübeler, hiç bilmedikleri bir alanda ise varsayımdan ibaret kalıyor. Bu sebeple ben birine güvenerek bir şey yaptıracaksam ya da hizmet alacaksam, para ödeyerek bir şey satın alacaksam asgari bir bilgiye sahip olmazsam o kişinin insafına kalırım. Siz de taktir edersiniz ki zamanımızda güven ve insaf konusu oldukça sınırlıdır. Yetkili servisler bile sizi kazıklama peşindeyken, İstanbul gibi tabiri caizse "çakalların cirit attığı" bir yerde uyanık olmak ya da bir şeyler bilmek her zaman kazandırır.
Biraz uzatacağım ama, geçen haftalarda başıma gelen bir olayı anlatayım size; Eşimin bir notebook'u var adaptörü de aylardır kayıp. İşte aylardır tabletle - telefonla vs idare ediyor, masaüstü pc'de var pek ihtiyacı olmadı. Neyse tv'ye bağlamak için laptop lazım oldu, ben de adaptör almak için Vatanbilgisayar'a notebook'u alıp gittim. 9-10 tane ucu olan adaptörlere baktım. Biri 130w diğer 90w vs adaptörler var. Neyse elaman geldi, derdimi anlattım uçları uygun olabilecek olanları dener miyiz dedim... Dedi "sizin laptop 55w, 130w'lık olan sizinkine fazla gelir yakar, 90w olan olurdu ama uygun ucu yok". Bunlar olmaz bilgisayarı yakarsınız deyip yolladı beni. Şimdi elemanın burada bilmediği şey neydi ? Bilmediği şey şu: Bu laptop 55w'ı %100 yük durumunda tüketebilir, o laptop'un alttaki yazan değerleri gördü ama bilmediği diğer nokta da adaptörün 90w olması ya da 130w olması onun sürekli bu değeri vereceği değildi, onun alternatif akımı, bilgisayarın kullanabileceği direkt akıma çevirme kapasitesiydi. Ben orada o 130w'lık kutuyu açtım ve onun tüm uyarılarına rağmen denedim, parasını ödedikten sonra da prize taktım çalıştırdım. Hala daha da çalıştırıyorum. Arkadaş da bir şeyler öğrendi orada, açıklamalarımı yaptım ona da.
Demek istediğim şey şu; ustalar pratik işleri gelen müşterilere göre halleder. Müşterinin de bilgileri ustaları geliştirir. Ben ustaya yağ değiş dediğimde usta bir şey kazanmaz ama ustaya "hocam bu aracın fabrika dolum yağı 0w20 ama buna ben bunu lpg'de kullandığım için 10w40 koyalım" dersen adam sana "kalın gelir" deme kapasitesine ya da erdemine sahip değildir. 0w30 Acea A5 koyalım önerisinde de bulunamaz. Orada yanında sigortasız çalıştırdığı çocuğa yağı boşalttırır, elindekini koydurur. Bu yüzden forum epey yararlı çoğu kişi için. Yağ konusunda vakit bulunca Ana konu'ya ekleme yapacağım, yeni bilgiler edindim.