Falken Türkiye de Petlas fabrikasında üretiliyor Abdülkadir Özcan şirketinin satışını üretimini dağıtımını yaptığı lastik bu yüzden ucuz ama Japon menşeili.
Bridgestone da Japon menşeili ama onu Sabancı üretiyor bu durumda Bridgestone daha akla yatkın ancak Falken den iki kat daha pahalı. Ayrıca epey gürültülüdür ama tutunma konusunda çok seviyorum Bridgestone ları.
Hankook, Yokohama, Kumho, Toyo al birini vur ötekine
hepsi ucuzdur 3-4 yıl içinde esnekliğini kaybederler, sessizdirler ortalama yol tutar ortalama aşınır darbeye çukura girmeye gelmez çabuk yarılır.
Michelin hem pahalı hem ortalama yol tutuşa sahip, aşınma direnci ekonomik ve sport seriler haricinde yeni nesil Michelinler de oldukça yüksek, patinajlı sert sürüş kaydırma vs. sıkıntı yaratmaz kolay erimiyor ama yarılma ve balon yapma direnci Bridgestone dan kötü.
Islak zemin ve karlı zemin uzmanları Goodyear ve Nokian. Kuru zeminde diğerlerinden bir farkı yok.
İtalyan Pirelli çekiş ve frenlemede güzel cinturato hariç p zero yada P3000 P6000vs serileri yağmur kar hiç sevmez.
Lastik etiketindeki değerlere aldanmayın
yağışlı havada A-B gibi iyi tutunma değeri gösteren lastik kuru havada veya yüksek sıcaklıklarda mutlaka bolca kayar, aynı anda hem yağmurlu ıslak zemin hemde düz kuru asfalt performansı iyi olan lastik yoktur, Yakıt tüketimi değerine de aldanmayın dişli lastik her zaman fazla yakıt harcatır ve gürültü yapar bir lastik hem dişli hem az yakıt tüketir deniliyorsa hafif kütleli ve haliyle ince kesitlidir bu da en basit çukura düşmeyle çabucak yarılmasıyla neticelenir,
ADAC testleri falan hepsi taraflı hikayeler ve boş işler, lastik mevzusu da aynı bilgisayar donanımı gibidir ne kadar para öderseniz o kadar iyi lastiğiniz olur. Ben hem ucuz hem kaliteli lastiği bir arada hiç görmedim.