Merhabalar, engelli aracı teslim aldım çok uğraştım bununla ilgili konu açıp almak isteyenler için bilgi vermek istedim.
Öncelikle engelli olduğuna dair rapor almanız gerekir, bu raporu tam teşekkürlü devlet hastahanelerinden birinden rapor bürosunu telefonla arayıp randevu alıp hastahaneye gidip rapor işlemlerini başlatacaksınız. En az 7 en fazla 11-12 doktora ayrı ayrı rahatsızlıkları belirtip muayene olduktan sonra (muayeneleri olmak birkaç gün sürebilir) heyet günü genelde 1 hafta içerisinde raporunuzu heyet onaylayacak, ondan birkaç gün sonra raporunuzu alacaksınız.
Rapor birkaç çeşidi var; otv indirimli araç alımı, bakım maaşı, vergi indirimi, askerlik/polislik için işyeri için vb.
Bunlardan sadece bakım maaşı için olan ücretsizdir, geri kalanlar için değişken ücretleri var ötv indirimli araç için 200-300 arası bir ücreti var. Bakım maaşı için rapora başvuruda bulunup ücretsiz olarak engellinin raporunu öğrenip %90 üzeri çıkar ise aynı hastahaneye 200-300 tl verip ötv indirimli araç alımı için raporu dönüştürebilirsiniz, %85 gibi bir oran çıkar ise bakım maaşı için başvurduğunuz için başka bir hastahaneye ötv indirimli olarak ikinci kez şansınızı deneyebilirsiniz, rapor cinsleri farklı olduğu için başvuru hakkınız olur fakat ötv indirimli başvurduğunuzda rapora tekrar başvurmak için 6 ay beklemeniz gerekir.
Raporunuzu aldınız;
%90 altı olur ise: fiziksel engeli var ise ötv indirimli araç alımı için engelliye h sınıfı ehliyet alıp özel tertibatlı araç alabilirsiniz fakat bu aracı sadece engelli kendisi kullanabilir. Eğer ortapedik engeli ayak kısalığı kalça çikigi vb ise ozel tertibatli arac alimina gerek yoktur raporu alarak otomatik vites alip araci 3. Derece akrabalar kullanabilir.
Eger raporunuz %90 alti olup engel fiziksel olmaz ise engelli araci alamazsiniz.
%90 uzeri rapor alirsaniz raporunuz zihinsel engelli ibaresi olmaz ise; raporla birlikte otv indirimli arac icin basvurdugunuzda 3 gun icerisinde islemleri tamamlayip araci alabilirsiniz.
Eger %90 uzeri raporda alzheimer(demans=unutkanlik) vb. Hastaliklarla zihinsel engel var belirtilirse arac alabilmek icin sulh hukuk mahkemesine dilekceyle vasi talebinde bulunmaniz gerekir, durusma goruldukten sonra arac alim iznine basvurarak arac alim islemlerini baslatabilirsiniz. Bu islemler 2 ila 6 ay arasinda degisir mahkemenin yogunluguna gore. Vasi demek kisitlanan kisiyle ilgilenen demektir, eger sadece arac almakla ilgileniyorsaniz bu sizin icin cok meşekatli bir yol olur.
Alinan raporlar süreli ise son 6 ay içerisinde eğer araç alımına başvurursanız size aracı verirler ama birkaç ay sonra ötvsini ödersiniz. Süreli raporlarda araç alırken en azından son 7-8 ay kalmışken başvurun ki ötv ödemek zorunda kalmayın.
Aracı aldıktan sonra %90 üzeri raporlarda mtv muafiyeti için raporunuzun ruhsatin fotokopisi ve aslı ile aracın bağlı olduğu vergi dairesine başvurarak mtv den muaf tutabilirsiniz alinan araci.
Daha çok bilgilenmek isteyen aşagıdaki dökümanları okuyabilir
Engel oranları hesaplaması için;
http://www.bilgi-rehberi.com/kanunlar/kanun39810746bes-003.html
Ötv kanunu için;
http://www.gib.gov.tr/node/87063
Elimden geldigince engelli araci nasil alinir anlattim eger ki sorunuz olursa bildigim kadariyla cevaplarim, ben vasi karariyla aldim o yuzden baya kanunlari okumak zorunda kaldim. 6 ay surdu butun islemler.
Engelli uzerine su faturasinda ve telefon faturalarinda indirim uygulanmaktadir, ayrica %40 uzeri engeli olanlarda vergi indirimi vardir. 2 fotograf ruhsat kimlik fotokopisi ile trafik bolgelere basvurarak engelli park karti alabilirsiniz.
Konuyu yukariya sabitlerse adminler almayi dusunenlere bu konu altinda paylasimlar yapilabilir. Saygilarimla.
iPhone cihazından
CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.