Evet yaşanılan bölgenin iklimine ve hatta değişim periyodunda yapılan kilometreye dayanarak, mevsime göre, kullanım tarzına göre de doğru yağ tercihi yapılabilir. Kışın 0w20 iken yazın bu rakam 0w30-40 olabilir. Ancak ilk rakam daima 0w olması her daim motor sağlığı ve motor yağı kalitesi bakımından en iyi seçenektir. 0w ile başlayan yağlardaki sentetik yağ oranı her zaman daha yüksek, dolayısıyla yağ kalitesi de daha iyidir.
Ancak mevsim vs. ne olursa olsun kullanım tarzı, kullanım süresi vs. yağ tercihi için başrol oynamakta. Yani kısa mesafeler gideceksen ve günde yazın da olsa yaptığın kilometre 15-20km'yi geçmiyorsa yazın 0w20'den - 0w30'a çıkmanın size getirisi ne olur tartışılır. Çok yüksek devir çevriliyor, agresif şekilde bir kullanım mevcutsa 0w40'a çıkılabilir. Burada sadece viskozite yönünden değerlendirdim ancak yağın diğer özellik ve onayları (API - ACEA) da önem arz etmekte bu seçimlere elbette.
@m2hamid hocam çoğu 5w30 yağın 0w20'dan viskozite farkı soğukken %20, sıcakken %15 dolaylarında. Bunun en büyük etkisi: olursa pompaya olabilir, yağ basınç sensörüne nasıl bir etkisi olur o konuda bir fikrim yok. Bakalım ben 5w30 kullanıyorum olursa yazarım artık?