Alıntı yapmamışsınız ancak yazdıklarınızın bana cevaben olduğu belli. Ben araştırma görevlisi değilim ama aklımın yettiğince eleştirilerinizi cevap vermeye çalışayım. Amacım polemik yaratmak değil. Sadece siz direkt olarak benim cümlelerim üzerinden eleştirdiğiniz için cevap verme ihtiyacı hissettim. Sizinle günlük hayatta duyguların ekonomiden çok daha önemli ve gerekli olduğu üzerine uzun uzun tartışılabilir ama bunu yapmak istemiyorum.
Ben 330 bin TL lik arabayı alırken yakıt hesabı yapmadım. Şimdi de yapmıyorum. Araç 3 aydan fazla zamandır bende ve tüketim ekranına bakmam. Hiç sıfırlamadım bile. Yazdıklarıma dikkatli bakarsanız orada kastedilen şeyin arabayı alırken zaten durumun farkında olduğum olduğunu anlayacaksınız. Daha açık konuşayım: ben 330 bin TL verip Civic alırken benim kullanımımla 3 aşağı 5 yukarı ne yakacağını, donanımını, bagaj hacmini, yol tutuş özellikleri olarak neler sunacağını tahmin ediyordum. Tüm bunların farkında olarak o parayı, o araca ödedim.
Ve evet hayatım boyunca istisnasız her zaman araba almak benim için duygusal bir haz kaynağı olmuştur. Hep imkânlarım doğrultusunda keyif alacağım arabaları almaya gayret ettim. Bundan sonra da büyük ihtimalle öyle yapacağım. Eğer arabayı sadece beni a noktasından b noktasına götürecek bir taşıttan ibaret görseydim bu ihtiyacı karşılayacak en ucuz, güvenli ve masrafsız olanını seçer, satın alırdım. Bunun için maliyet, amortisman vb. hesabı yapmaz ya da para biriktirmezdim. (Biriktirme sözü sizi iğnelemek için değil)
2002 den beri araba kullanma konusuna gelecek olursak Ben 2002 den beri araç kullandığımı o zamandan bu yana yakıt fiyatlarından haberim olduğunu belirtmek için yazdım. Yazdıklarımı cevaben yazdığım konuşmalar ışığında değerlendirmeniz gerekir. Yoksa her anlamı çıkarmak mümkündür. şu an 8. Aracımı kullanıyorum ciddi bir kısmının ilk sahibiydim. (benim için sahip olunlar böbürlenme vesilesi değildir. Derdimi daha açık anlatabilmek için yazdım. Yanlış anlaşılmak istemem.) hiçbirini 30 bin km den fazla kullanmadım. İlk arabamı hâlâ kullanıyor olsam belki de daha yeni 200 bin km ulaşmış olurdu. Ben araba alıyorum çünkü araba kullanmayı, yeni ve farklı model arabalar deneyimlemeyi seviyorum.
Sizin de yaptığınız gibi herkes kendi hayatının gerçekleri doğrultusunda tercihler yapıyor. Kimi duygusal, kimi mantıksal. Ancak şunu unutmayın ki hayat formüllerle, denklemlerle bilimsel terimlerle açıklanamayacak kadar karmaşık. O yüzden ben çoğu zaman hayata bilimin değil duygularımın penceresinden bakmayı tercih ediyorum.
Saygılar sunuyor, kazasız keyifli sürüşler diliyorum.