Normal kullanımda da manuel olarak kulakçıkla oran değiştirir gibi sürekli oran değiştiriyor, otomatik modunda da nefes almaksızın sürekli ufak ufak vites değiştirdiği için sürtünmeye maruz kalıyor, manuel modunda zaten hatalı davranışa karşı kendini koruyor bendeki 1.5 HB te 60km altında birinci orana geçmiyor mesela, S modunda 2 ve 3 üncü vites oranları aynı sadece kavramanın davranışı değişiyor, otomatik modunda gaza az basarsanız her zaman en büyük vitesle ilerlemeye çalışıyor manuel modunda en azından taktığınız viteste bir süre sabit gideceğiniz için aslında biraz soğuyordur da

.
kasnaklar arasında 600 ila 1000psi lık bir sıkma gücü var, bu sıkma gücünün bastığı kasnak yüzeyi benzinli yada dizel bir motorun silindir yüzeyi gibi sürtünmeye dirençli, CVT nin ve birçok otomatik şanzımanın içerisindeki yağ yapış yapış değişik özel bir yağ.
Ben CVT şanzımanın çok uzun ömürlü olduğunu zannetmiyorum, kibar biçimde kullanılırsa maksimum 400-500000km kadar mesafeyi sorunsuz geçebilir ancak 1-1.5 milyon km leri revizyon edilmeden görebileceğini düşünmüyorum. Zaten o mesafelerde birçok parça yenileştirmeye ihtiyaç duyacaktır.
Otomatik şanzımanlı birçok otomobil kullandım Honda nın otomatik şanzımanları bambaşka bir dünya, kararsızlık, anormallik, sürüşte rahatsızlık gibi hiçbir problemi yok.
Yetkili servisin ve üreticinin önerdiği şanzıman bakımları CVT de ciddi önemli.
Çift kavrama yada tek kavrama yarı otomatik şanzıman olan otomobillerde ise bakımdan ziyade kullanımda çok dikkat etmek gerekiyor zira onların bakım aralığı daha uzun ama ileri harekette geriye takmak sert kalkış yada sık sık sıkışık trafikte dur kalklara gelmeyebiliyorlar.
Motorsikletlerdeki CVT şanzıman Honda nın otomobillerindeki gibi değil, onlarda yaylı varyatör kasnağı var kasnağın dönüş hızı arttıkça kasnak içindeki yayın tansiyonunu yeniyor santrifüj kavrama gibi ve kasnak çapı mekanik olarak değişiyor aradaki kayış zaten kevlar malzeme çelik değil o şekilde vites değiştiriyor. Otomobillerde ise elektronik kumandalı hidrolik valflerin girişimi ile kasnakları açıp kapatıyor bu durumda kullanıcı müdahalesi ile yada otomatik kendi kendine vites değiştirmesinin çok büyük bir farkı olmaması lazım.