Merhaba,
Ben 2017 Model Ford Focus Sedan Powershitft 1.6 Ti-Vct'den geçiş yaptım, aracım 2019 1.5 Turbo Elegance, onunla kıyaslayacak olursam;
1) Civic'in doğal olarak performansı çok çok üstün, almadan önce CVT hakkındaki yorumlar yüzünden çekincelerim vardı ancak aldıktan sonra hiç biri kalmadı. Focus aracımı 20.000km'de satmıştım ve 2. vitese geçişte kronik titreme sorunu çok çok hafif başlamıştı, aracıma binen başka insanların hissetmeyeceği düzeydeydi ancak ben hissediyordum ve muhtemelen km ilerledikçe artacaktı. 1.-2. viteste geçişrlerde şıkırtı sesi vardı ve servis bunun normal olduğunu söylüyordu, dizel modellerde yağlı tip, benzinli, modellerde kuru tip şanzıman var ve kuru tipler için kronik sorun bu.
2) Sessizlik olarak Focus daha sessiz bir araç, gerek yol gürültüsü gerek trim sesleri olarak.
3) Tüketim olarak şehir içi kullanım çok değişken olduğu için (İstanbul'da yaşıyorum), şehir dışı kullanımları kıyaslayacağım. Focus'ta 6 litre civarı ort. uzun yol kullanımım vardı, Civic'te 5-5,5 litre. Bence çok çok iyi(90km sabit gitmiyoum

yola göre 100-140km arası seyir hızım vardır.) Civic 182hp, Focus125hp olduğunu düşünürsek Civic'in motor/şanzıman ikilisinin çok daha verimli olduğunu söyleyebilirim.
4) CVT'den tekrar bahsedecek olursam güçten çaldığı, hissiz olduğu vs vs yorumlar var ancak, ben katılmıyorum. Manuel versiyon 0-100km hızlanması 8,1sn, cvt 8,2 sn. Burada manuel versiyonun 240Nm, cvt'nin de 220Nm torka sahip olduğu(ben öyle biliyorum) gözden kaçırılmamalı. Yüklendiğinizde gücün en yüksek olduğu devirde sürekli arabayı hızlandırıyor, aslında teknik olarak manuel vitese göre daha verimli. Cvt'yi manuel moda aldığınızda da vites değişim hızının yavaşlığı hakkındaki yorumları çok haketmiyor bence. Çok hissiz değil, ancak çift kavramalı şanzımanlara göre doğası gereği daha hissiz. Ancak aracı ekonomik kullanımda daha düşük devirlerede tutmaya çalışıyor, dolayısı ile yakıt tüketiminede katıkıda bulunduğunu düşünüyorum.
5) Yol tutuş olarak Focus çok bariz üstün, yüksek hız ve virajlarda çok daha fazla güven veriyor, limitleri aştığınızda bile beklenmedik tepkiler vermiyor ve kontrol altında tutulabiliyor her zaman. Civic'te kötü değil ancak bu konuda Focus sınıfında örnek alınacak bir araç.
6) İşçilik ve malzeme kalitesi birbirine yakın diyebilirim ancak detaylarda Focus daha başarılıydı.
7) Direksiyon tepkileri Focus'ta daha keskin ve net.
8) Tasarım konusu daha çok zevke hitap ettiği için çok girmeyeceğim ancak bence Focus daha oturaklı, Civic daha spor diyebilirim.
9) İç mekan ve bagaj hacmi konsunda Civic daha cömert.
10) Ön arka görüş açıları Focus'ta daha iyiydi, burada da tasarım konusu etkili tabi.
11) Boya ölçüm cihazım var, aracım beyaz,110-130 micron arası çıktı genel olarak, bir problem yaşarmıyım bilmiyorum, zaman gösterecek

12) Frenleme konusu her iki araçta çok başarılı, birbirlerine bir üstünlükleri yok gibi, Focus'a çok çok küçük farkla daha fazla puan verebilirim bu konuda.
13) Multimedya sistemi ses kalitesi olarak her iki araçtada beklentilerimin altındaydı, bir kıyaslama yapamayacağım, her ikisinden de memnun değildim/değilim

14) Süspansiyon konforu Civic'te daha iyi ancak burada fikrim yol tutuş/ konfor dengesinde Focus'un tercihini yol tutuştan, Civic'in konfordan yana yaptığını söyleyebilirim.
15) Koltuklar her iki araç için benzer konfor sunuyor, Civic motor/donanım göz önüne alındığında daha fazla yanal destek sunsa daha mutlu olabilirdim.
Aklıma gelenler bunlar şimdilik.
Sonuçta genel olarak Civic'te verdiğim paranın karşılığını gerek donanım gerek tasarım gerek performans olarak aldığımı düşünüyorum, Umarım yorumlarım yol gösterici/fikir verici olmuştur
Son yorum: Lastikler keşke 215/55/16 yerine 205/55/16 olsaydı, bu ebat lastikler çok pahalı
Kazasız belasız sürüşler dilerim.