Bu civiclerin kaderi galiba soldan çarpılmak
Hocam benimde sol teker açısı ilk aldığımda bozuktu hatta arka amorsitör patlak olabilir demişlerdi, ben yayda değiştirdim ama istediğim gibi olmamıştı, kendi yaptığım işlemleri anlatayım.
Bu şekilde arka kısımdaki salınım sorununu çözmüştüm ben.
- Önce rotçuya gittim, rotçuda tekerdeki değerlere göre kaç mm işlem yapılması gerektiğine dair bir kağıt aldım ve rotçunun güvendiği ve referens olduğu bir şasiciye gittim.
- Şasici değerlere baktı ve genelde Civiclerde üst salıncak kolunda ufak kazalara yada kötü yollarda sürekli kullanıma bağlı bükülme olabileceğini belirtti ve soğuk pres ile bu bükülmeyi açtıklarını anlattı.
- Bence en doğrusu yeni bir üst salıncak parçası almak. Ama şasici Civiclerin alt takım parçalarının sağlam olduğunu, özellikle fransız gruplarında görülen çatlak-kırıkların olmadığını anlattı (Çok kafama yatmadı ama o dönem yeni parçayada gerek yok diye düşünüyordum).
- Sol üst salıncak söküldü ve orta kısmından hafif ısıtılıp parçanın şekli pres altında istenilen mmye göre düzeltildi. Bu işlemleri yaparken şasici sürekli ölçüm yapıyordu.
- Sonrasında üst salıncak ufaktan tekrar boyandı ve monte edildi, burada söküm öncesi ve sonrasına göre ölçüm yaptılar sürekli.
- Sonrasında rotçuya gittim ve yeni şekle göre rot ayarım yapıldı.
O zaman için rotla birlikte 140 tl vermiştim, şimdi de muhtemelen 200-250 civarıdır en fazla .
Şasici denilince aklınıza aracın şasisinin eğrildiği falan gelmesin, araçlarla ilgili kaportaya ve alt takıma bağlı düzeltmeleri de şasiciler yapıyor.
Ben kenarda otururken yaklaşık 4-5 hepsi birbirinden farklı araçlarda alt takımlarında farklı yerlerini çukur-tümsek gibi yerlerde bükmüş gelmişlerdi

Orada şunu anlamıştım, filo tarzı araçlara kesinlikle yaklaşılmaz, ayrıca aracın kullanıcısı direk aracın parçalarının ömrünü belirliyor. Tümsek-çukurlara dikkat etmeden tam gaz geçenlerin araç yeni bile olsa alt takımları hemen hasar görüyor (Ben geldiğimde ön sağ salıncağını bükmüş bir corollaya işlem yapıldığını hatırlıyorum).